31. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo dnes oznámil, že na budúci týždeň v osobitnom vydaní zverejní nové karikatúry zo života moslimského proroka Mohameda.

Tento časopis už zverejnil karikatúry Mohameda v septembri a vyvolal tým celosvetové protesty, ktoré viedli k dočasnému uzavretiu niekoľkých francúzskych inštitúcií v zahraničí.
Islam považuje za urážlivé akékoľvek zobrazenie proroka Mohameda.
Uvedené osobitné vydanie Charlie Hebdo sa dostane do predaja v stredu.
Šéfredaktor časopisu Stephane Charbonnier podľa agentúry DPA povedal, že "ak ľudia chcú byť šokovaní, budú šokovaní".
Protiislamské video vyrobené v USA vyvolalo v septembri na Blízkom východe nepokoje, v ktorých prišlo o život niekoľko ľudí. Životy si vyžiadali aj demonštrácie v líbyjskom meste Benghází, kde pri útoku davu na americký konzulát zahynuli americký veľvyslanec a štyria ďalší Američania.
V roku 2006 prišlo v protestoch proti zverejneniu karikatúr proroka Mohameda o život vyše 150 ľudí.






Rešpektovaný nemecký týždenník Der Spiegel včera omylom zverejnil nekrológ bývalého amerického prezidenta Georgea H.W. Busha. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo jeho hovorca Jim McGrath oznámil, že 88-ročného Busha premiestnili z jednotky intenzívnej starostlivosti na normálnu nemocničnú izbu. Všimla si to agentúra AP.
Busha hospitalizovali v texaskom Houstone 23. novembra so zápalom priedušiek a s kašľom. V nedeľu 23. decembra ho museli premiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti, keď sa jeho ochorenie zhoršilo a dostal horúčku.
Nedokončený nekrológ sa objavil na internetovej stránke www.spiegel.de o 09.12 h SEČ. Po niekoľkých minútach ho stiahli na základe upozornenia používateľov internetu.
Jeho autor Marc Pitzke opísal Busha ako "bezfarebného politika". "Až porovnanie s jeho synom Georgeom W. Bushom ukázalo, akého dobrého prezidenta Američania mali," napísal Pitzke.
Týždenník sa za tento nepríjemný omyl ospravedlnil na Twitteri. "Všetky redakcie pripravili pre vybrané osoby nekrológy. Že sa ten o Bushovi staršom dostal von, bola technická chyba. Je nám to ľúto!" píše sa na konte https://jp.twitter.com/SPIEGEL_alles.
Nefunkčný link k nekrológu s poznámkou "Zverejniť iba po dohode s vedúcim vydania" sa dá nájsť vyhľadávačmi napríklad po zadaní mena "Marc Pitzke".






Tri hodiny bola včera v Pakistane opäť prístupná stránka s videami YouTube, následne ju pakistanská vláda opäť zablokovala. Dôvody tohto náhleho rozhodnutia hovorca premiéra Rádžu Parvíza Ašrafa neuviedol, informovala agentúra DPA.
Prístup bol pôvodne zablokovaný v septembri po protestoch proti videu zosmiešňujúcemu proroka Mohameda. Zdroj z bezprostredného okolia premiéra konštatoval, že po odblokovaní YouTube sa zistilo, že k videu sa dá stále dostať.
O opätovnom sprístupnení portálu informovalo v piatok pakistanské ministerstvo vnútra.
Okrem YouTube zablokoval telekomunikačný úrad na žiadosť predsedu vlády pred troma mesiacmi aj ďalších asi 100 stránok. Toto opatrenie má obyvateľov chrániť pred pornografiou a rúhačským obsahom.

Copyright © TASR 2012






Z portálu YouTube po veľkom audite zmizli dve milardy pozretí hudobných videí, ktoré označili za falošné. Najviac utrpelo hudobné vydavateľstvo Universal, ktoré zastrešuje hviezdy ako Rihanna, Nicki Minaj alebo speváka Justina Biebera. Zo siedmich miliárd pozretí ich videí im zostalo len šesť. Netešia sa ani vo vydavateľstve Sony s interpretmi ako Alicia Keys, Rita Ora či Labrinth , ktoré po škrtoch prišli za jediný deň o 850 miliónov pozretí. Podľa predstaviteľov YouTube im tento krok výrazne pomohol v boji proti čiernym technikám, ktoré hackeri využívajú na umelé zvýšenie počtu pozretí videí.
Každý mesiac si videá na YouTube prehrá viac ako 800 miliónov ľudí. Hudobné klipy na tomto portáli sú zapojené do akejsi neoficiálnej súťaže v počte pozretí. Čím viac ich video má, tým je atraktívnejšie a populárnejšie, a práve preto sa tieto čísla stali terčmi hackerov. Vďaka YouTube.com sa svet dozvedel napríklad o Justinovi Bieberovi či juhokórejskom rapperovi známemu pod prezývkou Psy.
Informácie zverejnili webové stránky www.dailymail.co.uk a gigwise.com.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.