2. 1. 2013

Zomrel Karel Čáslavský

Zomrel Karel Čáslavský


Zrejme najznámejší český filmový historik súčasnosti Karel Čáslavský zomrel dnes ráno vo veku 76 rokov po ročnom pobyte v nemocnici. Portálu iDNES.cz to potvrdila Bohuslava Holubová z Českej televízie.

Čáslavský je známy najmä ako autor a spolumoderátor súťažného programu Videostop, ktorý v Československej televízii uvádzal od roku 1985 spoločne s Janom Rosákom.
Ďalším jeho divácky obľúbeným projektom bol strihový program Hľadanie strateného času, v ktorom v Českej televízii predstavoval historické lahôdky z filmového archívu na jednu tému. Program sa vysielal v rokoch 1992-2012.
Už predtým, ako sa stal tvárou televíznej obrazovky, bol Čáslavský autorom populárneho cyklu Komik a jeho svet, v ktorom sa uvádzali scénky z nemých grotesiek.
Karel Čáslavský sa narodil 28. januára 1937 v Lipnici nad Sázavou. Vyštudoval Strednú filmovú školu v Čimeliciach, od roku 1956 bol zamestnaný vo Filmovom štúdiu Barrandov ako asistent produkcie a neskôr ako asistent réžie. Na tomto poste sa podieľal aj na natáčaní muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Od roku 1963 bol zamestnancom Národného filmového archívu.
Bol držiteľom niekoľkých ocenení. V roku 2009 ho uviedli do Dvorany slávy ankety TýTý. V roku 2002 dostal Čestnú medailu T. G. Masaryka.


Copyright © TASR 2012