22. 1. 2013

Reakcia na komentár p. Sičákovej-Beblavej ohľadom plesu MZVaEZ SR

Reakcia na komentár p. Sičákovej-
 
 
Beblavej ohľadom plesu MZVaEZ SR 

 Komentár Emílie Sičákovej-Beblavej, v ktorom pre denník Nový čas posudzuje ples rezortu diplomacie, je prinajmenšom zarážajúci a vyvoláva celý rad otáznikov. Možno si to pani Sičáková-Beblavá neuvedomuje, ale medzi úlohy ministerstva zahraničných vecí patrí aj budovanie dobrého obrazu Slovenska - formálnym či neformálnym spôsobom - a spoločenské podujatia, vrátane plesov, sú prirodzená súčasť práce diplomata.
Platí to nielen u nás. Možno zámerne uniklo jej pozornosti, že na plese sa zúčastnili ministri zahraničných vecí Rakúska a Švédska, veľvyslanci z vyše 30-tich krajín, ďalší diplomati či honorárni konzuli. Išlo preto o podujatie, na ktorom sa jednak prezentovala krajina, a na okraji ktorého sa mohli prebrať dôležité témy. Kritizovať cez prizmu nedostatku verejných zdrojov je pritom nekorektné a zavádzajúce - pýtame sa, či zámerne.
Ples bol zorganizovaný bez použitia čo i len jedného eura zo štátneho rozpočtu a maximálne transparentne - s využitím sponzorov. Táto prax je bežná a absolútne štandardná, široko využívaná v medzinárodnej praxi. Pripomíname navyše, že zákon č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov neumožňuje MZVaEZ SR priamo nakladať s finančnými prostriedkami reklamných partnerov. Za týmto účelom vec zabezpečuje súkromná agentúra, ktorá uzatvára zmluvu so sponzormi a jedine ona môže informovať o tom, koľko finančných prostriedkov vyzbierala. Vyvstáva preto otázka, či nešlo len o zámer očierniť a kritizovať za každú cenu.
Možno to pani Sičáková-Beblavá nevie, ale rovnakým spôsobom, zo sponzorských príspevkov bolo organizovaných aj predchádzajúcich 13 ročníkov plesov rezortu diplomacie. Zaujímavé, vtedy to nikomu to nevadilo. A ešte dve poznámky. Mercedes bol sponzorom plesov aj v minulosti a vystavoval v priestoroch MZV SR svoj automobil aj za vlády pravicových strán.
Nemôžem si pomôcť, ale vzhľadom na skutočnosť, že pani Sičáková-Beblavá je manželkou opozičného poslanca NR SR za SDKÚ-DS, mám dôvodné pochybnosti o nestrannosti a nezaujatosti jej komentára.

Boris Gandel, hovorca MZVaEZ SR