24. 1. 2013

Zomrel Alex Koenigsmark

Zomrel Alex Koenigsmark
 
Vo veku 68 rokov zomrel po dlhej chorobe spisovateľ, scenárista a dramatik Alex Koenigsmark. Serveru iDnes to oznámil dramatik Karel Steigerwald. Podľa jeho predlohy nakrútil Jiří Svoboda snímku jasnovidec a Karel Smyczek film Závisť. Ako scenárista sa podieľal na filme Juraja Herza Prezuvky Šťasteny. Televízny film Mario a kúzelník, ktorého scenár napísal, vyhral Zlatú nymfu v Monte Carle.
Koenigsmark vyštudoval sochárskej-kamenárske strednú školu, po štúdiách na FAMU pracoval na Barrandove ako dramaturg. Potom sa venoval písaniu, pôsobil ako novinár a spisovateľ, písal scenáre pre televíziu alebo rozhlasové hry.
Je autorom niekoľkých románov - Čierna krv, Siromacha, Príbeh unavené manekýnky a Chlast aneb Cesta sekčného šéfa k moru, vydal aj knižnú spomienkový portrét herečky Jiřina Jirásková osobne a zbierky fejtónov Ako sa stal Rockefeller miliardárom alebo Nesmrteľná duša.
Ďalej napísal divadelné hry Café au lait, Komturovo srdca alebo Bol to škovránok, pre rozhlas príbehy Zbohom, bieli králiky alebo Nízke karty. Svoj suchý humor využíval aj v komentároch a Fejtóny. Bol nositeľom ceny Európsky fejtón roka

Zdroj : ČT24