27. 2. 2013

Má Štefan 50 tácov ?

Má Štefan 50 tácov ?


Najvyšší súd SR dnes potvrdil pokutu vo výške 50.000 eur pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Svojim rozhodnutím dal za pravdu Rade pre vysielanie a rentransmisiu (RVR), ktorá rozhodla o uložení sankcie za reláciu Večer pod lampou s diskusiou o kauze Cervanová, ktorú televízia odvysielala ešte v júni 2011.
"Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR vítam ako krok, ktorý potvrdzuje úsilie Rady zabrániť výskytu manipulatívnych programov, zasahujúcich do ľudskej dôstojnosti a práva na spravodlivosť," komentoval dnes šéf licenčnej rady Miloš Mistrík.
O uložení pokuty RVR rozhodla ešte v decembri 2011. Program podľa nej spôsobom svojho spracovania a svojím obsahom zasiahol do ľudskej dôstojnosti prokurátora Milana Valašíka, Ľudmily Cervanovej ako aj forenzného psychológa Gejzu Dobrotku. Zároveň uložila verejnoprávnej televízii povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona z dôvodu, že v diskusii nebola zabezpečená všestrannosť informácií a názorovej plurality. V relácii boli totiž zastúpení muži právoplatne odsúdení z vraždy Cervanovej. Uvedený diel pritom v roku 2011 ocenili v kategórii najlepší rozhovor, beseda, diskusia v elektronických médiách Novinárskou cenou 2011.
Dnešné rozhodnutie súdu je už konečné, RTVS sa teda už voči nemu nebude môcť odvolať.


Copyright © TASR 2013