28. 2. 2013

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová už pozná výsledky tendra, ktorý ešte neskončil

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová
 
už pozná výsledky tendra, ktorý ešte neskončil
      
 
Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová vo svojom dnešnom článku "Tender u Vážneho smeruje k jednej firme" účelovo spojila podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho s vypísaním tendra s "čudnými kritériami". Redaktorka obvinila podpredsedu vlády z manipulácie verejného obstarávania, ktoré má údajne smerovať k jednej firme. Pričom zo samotného článku vyplýva, že záujem o prihlásenie má viacero subjektov. Súťažné podklady, t.j. nastavenie kritérií a podmienky účasti v súťaži neboli pripravované a konzultované s osobou podpredsedu vlády alebo s pracovníkmi jeho kancelárie. Súťažné podklady v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní pripravil kolektív odborníkov verejného obstarávateľa a každý z nich písomne poskytol verejnému obstarávateľovi vyhlásenie o nestrannosti a dôvernosti spracúvaných informácií. Zásadne preto odmietame konštatovanie, že tender súvisí s príchodom podpredsedu Ľubomíra Vážneho na Úrad vlády SR.
Cieľom obstarávania poradenských služieb je rýchle a efektívne čerpanie financií z európskych programov v novom programovacom období, keďže v predchádzajúcom období tento proces vykazoval obrovské nedostatky. Zároveň dôjde k zvýšeniu transparentnosti, keďže o výsledku hodnotenia jednotlivých programov budú pravidelne zverejňované správy so zámerom vyvolať verejnú diskusiu o zistených skutočnostiach. Pri vyhlásení verejného obstarávania sa bral do úvahy i fakt, že časť finančných prostriedkov z eurofondov je účelovo viazaná na poradenské a konzultačné služby, čo znamená, že ak by neboli vyčerpané, tak prepadnú.
Zabezpečením zmluvného partnera, ktorý bude okamžite a podľa aktuálnych požiadaviek k dispozícii na poskytovanie poradenských služieb v rámci zamerania projektu, sa odstráni oneskorenie realizácie projektov, čo v minulosti spôsobovalo veľké problémy, ktoré ohrozovali samotné čerpanie európskych finančných programov.

TASR informoval podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny.