1. 3. 2013

Zomrel Jaroslav Celba

Zomrel Jaroslav Celba








Vo veku 88 rokov zomrel hudobný skladateľ Jaroslav Celba. Diváci poznali jeho dielo z desiatky filmov, vrátane večerníčkov Kremienok a Chocholúšik Rozprávky z machu a papradia, O makovej bábike a Motýľ Emanuel alebo Štaflík a Špagetka. Uviedol to server iDNES.cz. 88 rokov.
Celba bol autorom hudby k dvadsiatim štyrom snímkam a seriálom. V 60. rokoch sa náhodou zoznámil s výtvarníkom Zdeňkom smotanou, s ktorým spolupracoval na filme Jediná radosť. Ako skladateľ sa potom sústredil práve na animovaný film. Jeho hudba zaznela teda tiež v snímkach Drôtovať, fľakovať, Supermyš, Všehochlup alebo Prak darebák či Had je mašinka.
Úspechy ale neoslavoval len doma. Vlani v júni ho vyhlásil Ochranný zväz autorský najúspešnejším domacim autorom v zahraničí v roku 2011.
Celba bol veľkým priaznivcom jazzovej hudby, v mladosti sa stal dokonca členom študentskej kapely, ktorú viedol Škvorecký. Práve jeho neskôr spisovateľ využil k predlohe gitaristu Harýka v Zbabelcoch.
Ku koncu 40. rokov skladateľa zatkla tajná polícia. Označila ho za tajného agenta nepriateľských štátov a navrhli pre neho trest smrti. Nakoniec ale dostal dva roky, ktoré si odpykal prácou v uránových baniach.

Copyright © ČTK 2013