26. 2. 2013

POZVÁNKA

POZVÁNKA


ÚNIA SLOVENSKÝCH TELEVÍZNYCH TVORCOV  z iniciatívy svojho nového výboru a v spolupráci s
FILMOVOU A TELEVÍZNOU FAKULTOU VYSOKEJ ŠKOLY MÚZICKÝCH UMENÍ  má záujem opätovne vstúpiť do verejnej diskusie o zmysle, význame a formách pôsobenia televíznej tvorby a televíznej produkcie vôbec v celospoločenskom kontexte. Nazdávame sa, že je najvyšší čas na vecnú verejnú diskusiu o mieste, parametroch a limitoch etiky a estetiky televízneho programu v liberálnej demokratickej klíme dnešného sveta, pričom si nečiníme nárok prevziať v tejto diskusii rolu arbitra, či – nedajbože - mentora. Našim záujmom je diskusiu iniciovať a umožniť konfrontáciu rôznorodých pohľadov na danú problematiku.
áš zámer sformuloval do konceptu cyklu ôsmych tematických blokov predseda Výboru ÚSTT pán Miloslav Končok s tým, že štruktúra každého z nich bude pozostávať z panelovej a následne verejnej diskusie na – podľa nášho názoru - generálne problémy v nasledovných oblastiach:


1. Dramatická tvorba, 2. Dokumentárna tvorba, 3. Detská a animovaná tvorba, 4. Spravodajstvo a publicistika, 5. Hudobné a zábavné programy, 6. Športové programy, 7. Vzdelávacie programy, 8. Akvizícia zahraničných programov a dabing.


V tejto súvislosti si Vás dovoľujeme pozvať na

TELEVÍZNE TVORIVÉ KONFRONTÁCIE:

ČASŤ I. - TELEVÍZNA DRAMATICKÁ TVORBA

ktorá sa uskutoční 27. februára 2013 v čase od 15,00 hod. v priestore Kinoprojekcie FTF VŠMU na Svoradovej ulici č. 2 v Bratislave
Gestorom tematického zamerania a organizačného zabezpečenia akcie, ako aj moderátorom bude doc. Mgr.art. Ľubomír Fifik
Ako panelisti diskusiu otvoria: PhDr. Martin Šmatlák (riaditeľ Audiovizuálneho fondu), Darina Kyselová (programová analytička RTVS), Mgr. Jaroslav Procházka(vedúci oddelenia mediatéky SFÚ), Elena Knopová (Kabinet divadla a filmu SAV, FDU AU Banská Bystrica),


Program:

1.tematický okruh: Programový typ dramatika vo vysielaní televízií na Slovensku
15,00 hod. – 15,50 hod.: Panelová diskusia
a.) PhDr. Martin Šmatlák: Pôvodná televízna dramatická tvorba - kultúrne dedičstvo alebo žiadaný tovar? (vstupná úvaha o niektorých aspektoch verejnej služby, diváckeho dopytu a programovej ponuky - najmä vo vzťahu k legislatívnemu, systémovému a finančnému zabezpečeniu televízneho vysielania v Slovenskej republike)

b.) Darina Kyselová: Kritériá programovania dramatických žánrov v televízii (Vyhodnotenie potenciálnych cieľových skupín, ich nálad a zvykových dispozícií pre sledovanie programového typu dramatika obecne.)

c.) Mgr. Jaroslav Procházka: Televízna inscenácia je mŕtva; nech žijú televízny seriál, telenovela, sitkom a pseudodramatické postupy reality show (Rekapitulácia od čias tzv. „bratislavských televíznych pondelkov“, cez rozšírenie ponuky zahraničných filmových a televíznych diel a programov, až po súčasný boom seriálov domácej proveniencie.)

d.) PhDr. Elena Knopová, PhD.: Metamorfózy drámy v období elektronických médií ( Analýza dopadu médií na štruktúru a podobu drámy obecne, resp. vznik nových žánrov drámy v médiách)


15,50 hod. – 16,30 hod.: Všeobecná diskusia


16,30 hod. prestávka na kávu


2.tematický okruh: K problematike smerovania dramatických žánrov v televíznom vysielaní

16,50 hod. – 17,40 hod.: Panelová diskusia

a.) Darina Kyselová: Možnosti analýzy vývoja diváckeho záujmu a možnosti jeho usmerňovania programovou ponukou a marketingom

b.) PhDr. Martin Šmatlák: Tematické trendy audiovizuálnej tvorby (Sumár tematických okruhov, ktoré sa objavujú v ponuke Audiovizuálneho fondu)

c.) Mgr. Jaroslav Procházka: Autorská kreativita, versus príbehové a motivické schémy v televíznych dramatických programoch (Zamyslenie nad mierou zachovania, resp. straty osobnostnej

výpovede pri tvorbe seriálov a iných cyklických dramatických programov v mene získania diváckemu záujmu)

d.) PhDr. Elena Knopová, PhD.: Vývojové trendy divadelnej drámy a ich dopad na mediálnu dramatiku. (Stručný prehľad súčasných trendov divadelnej drámy a ich televízne paralely)



17,40 hod. –  hod.: Všeobecná diskusia