10. 2. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Zástupcovia médií na Slovensku žiadajú od ministra spravodlivosti Tomáša Boreca zmeny Trestného zákona, ktoré by prispeli k slobodnejšiemu výkonu novinárskej profesie na Slovensku. Ako píšu v liste reprezentanti Slovenského výboru Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute - IPI) a Slovenského syndikátu novinárov (SSN) - Pavol Múdry a Tamara Valková, napriek tomu, že "za ostatné roky sa slovenská mediálna legislatíva vyvíjala smerom, ktorý je medzinárodne akceptovateľný" zákony týkajúce sa médií sú na "uspokojujúcej, ba dá sa povedať veľmi dobrej úrovni, kvalitná mediálna legislatíva často naráža na limity Trestného či Občianskeho zákona". Ako ďalej vyplýva z listu ministrovi Borecovi, o ktorom agentúru SITA informovali jeho autori - predseda IPI Slovensko Pavol Múdry a predsedníčka SSN Tamara Valková, niektoré paragrafy Trestného zákona sú v súvislosti s novinárskou prácou prežitkom z doby totalitných režimov, a preto by bolo vhodné ich upraviť. Valková a Múdry list osobne odovzdali Borecovi a diskutovali s ním o jeho obsahu vo štvrtok 7. februára. Minister im podľa Múdreho prisľúbil, že ich názory zohľadnia pri v súčasnosti pripravovanej veľkej novele Trestného zákona.
"V ostatnom období sa množia trestné oznámenia na novinárov v oblasti ohovárania a poškodzovania mena od fyzických i právnických osôb za publikované články a názory," pripomínajú ďalej v liste. Valková a Múdry tvrdia, že hrozba väzenia za verejne prejavený názor alebo článok, aj keď mylný, je "prežitkom z doby totalitných režimov" a takéto spory by bolo dobré riešiť ako občianskoprávne, a nie ako trestnoprávne. "V tomto však opäť vzniká problém v nejednotnosti výkladu zákonov sudcami čo sa týka výšky sumy odškodnenia poškodených osôb." Pripomínajú prípady odškodného, ktoré bolo pre médiá až likvidačné. "Nemyslíme si, že médiá, či novinári nie sú neomylní a bez chýb. Ak pochybia a je im to dokázané a ani tak nemajú záujem podľa mediálnych zákonov svoje pochybenia napraviť, nech sa poškodení domáhajú nápravy a odškodnenia súdnou cestou podľa občianskeho práva. Avšak výška náhrady škody by tiež nemala byť ponechaná na svojvôli žalobcov," píšu v liste. Valková a Múdry preto ministra spravodlivosti Tomáša Boreca žiadajú, aby uvážil, či by nebolo vhodné na zamedzenie takejto svojvôle určiť pre tieto prípady zákonné rámce.
O tom, že v sporoch s médiami nie je stav u nás ideálny hovoria dlhodobo napríklad aj výskumy Inštitútu pre verejné otázky (IVO), z ktorých zároveň vyplýva, že situácia sa mierne zlepšuje. "Pozitívne rozhodnutia v sporoch s médiami – poznajúc kontext a vývoj vzťahu politických elít, súdnej moci a médií – nemožno hodnotiť ako zásadnú zmenu prístupu a potvrdenie fungujúcej justície. Na druhej strane sú signálom, že rozhodovanie súdov, resp. orgánov činných v trestnom konaní už nie je také jednorozmerné, ako pred niekoľkými rokmi," konštatuje sa napríklad v hlavných zisteniach z hodnotenia vývoja kvality demokracie v SR v IV. štvrťroku 2012, IVO Barometri 4-2012.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané