12. 2. 2013

TASR NEWS

TASR NEWS





Verejnoprávna Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) bude digitalizovať svoj archív za 4 127 957,68 eura. Vyplýva to zo Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv. Zmluva je na projekt Digitalizácia archívu TASR, financovaný cez Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Konkrétne ide o - Prioritnú os 2. Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry, Opatrenie 2.1. Digitalizácia obsahu pamäťových a fondových inštitúcií, jeho archivovanie, sprístupňovanie a zlepšenie systémov jeho získavania, spracovania a ochrany. Nenávratnú dotáciu má TASR podľa projektu čerpať do konca marca 2015. Digitalizovať bude v svojom sídle na Lamačskej 3 v Bratislave.
Z rozpočtu projektu v celkovej výške oprávnených výdavkov 4 127 957,68 eura vyplýva, že z tejto sumy má ísť najviac - 2 450 760,30 eura na digitalizáciu, postprocessing, OCR (optical character recognition - preklad textu z grafického formátu do textového formátu) a export dát. Druhá najvyššia položka rozpočtu - 1 196 164,80 eura je určená na prípravu priestorov a objektov na digitalizáciu. Z celkovej výšky oprávnených výdavkov - 4 127 957,68 eura poskytne poskytovateľ (Úrad vlády SR) prijímateľovi (TASR) nenávratný finančný príspevok do výšky 3 921 559,80 eura. Verejnoprávna TASR zabezpečí vlastné zdroje financovania projektu vo výške päť percent.
Cieľom projektu je podľa zmluvy "zachovanie a sprístupnenie národného kultúrneho bohatstva archívu TASR a článkov dokumentujúcich dôležité udalosti z novodobej histórie Slovenskej republiky". Projekt má ďalej tri špecifické ciele - digitalizáciu textových objektov a 2D objektov (fotografií, diapozitívov a mikrofišov) archívu TASR, digitalizáciu vybraných ročníkov celoslovenských denníkov, ktoré zaznamenávajú dôležité udalosti z novodobej histórie SR a jeho súčasťou je tiež sprístupňovanie zdigitalizovaných objektov verejnosti prostredníctvom špecializovaného portálu.
Zo zmluvy ďalej vyplýva, že celkovo má byť do roku 2015 zdigitalizovaných 903 333 objektov (obrazy, textové dokumenty, zvukové záznamy, audiovizuálne záznamy, 3D objekty). Počet zverejnených digitálnych objektov do roku 2015 je uvedený 1 382 580. V rámci projektu majú byť do roku 2020 zaistené tri nové pracovné miesta, z nich dve majú obsadiť muži a jedno žena. Zmluva bola uzatvorená 23. januára a účinná je od 7. februára.
Medzi hlavné činnosti TASR podľa zákona patrí aj uchovávanie a sprístupňovanie zhromaždených informácií, zhromažďovanie a sprístupňovanie databázy obrazových záznamov, zvukových záznamov a videozáznamov v elektronickej podobe na študijné a vedecké účely. Napríklad archív digitálnych fotografií vzniká v TASR od roku 1998.
TASR po zmene od 1. januára 2009 z príspevkovej organizácie rezortu kultúry na verejnoprávnu organizáciu časť svojich produktov sprístupnila bezplatne na nekomerčné účely, no svoje spravodajské produkty predovšetkým aj predáva. Okrem príjmov z predaja spravodajstva od štátu dostáva aj príspevok na základe zmluvy o poskytovaní služieb vo verejnom záujme. Cez zmluvu získa TASR tento rok od štátu 1,4 milióna eur. V pôvodnom návrhu štátneho rozpočtu na tento rok bolo pre TASR určených 500-tisíc eur, po úpravách na októbrovom rokovaní vlády o štátnom rozpočte napokon TASR získala na služby vo verejnom záujme pre rok 2013 o 900-tisíc eur viac.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.