14. 2. 2013

Stanovisko k článku uverejnenom v denníku Sme

Stanovisko k článku uverejnenom
 
v denníku Sme



 Kontrola pravdivosti výrokov politikov je v poriadku, funguje aj v zahraničí a politici s ňou pri verejných vystúpeniach musia rátať. Problém nastáva, keď samotná kontrola demagógie skĺzava do zavádzania, či priamo klamstva.
K tomu žiaľ prišlo vo včerajšom (13.2.) vydaní denníka SME v článku s názvom Ten istý Fico(?), kde spolupracovník internetovej stránky, kontrolujúcej pravdivosť výrokov politikov uviedol v hodnotení vystúpenia predsedu vlády SR konštatovania, ktoré sa nezakladajú na pravde. Uvádzame tri konkrétne príklady: autor príspevku tvrdí, že nie je pravdivé tvrdenie premiéra o tom, že opozícia nepredložila žiadne reálne riešenie a len škodí. Faktom však je, že pokiaľ išlo o hlavný problém, s ktorým sa vláda SR po nástupe zaoberala, teda konsolidáciou verejných financií, tak opozícia predložila návrhy, ktoré pokrývali len 10 % objemu sumy, o ktorú bolo treba v danom období ozdraviť verejné financie. Čo zjavne nie je reálne riešenie situácie. Rovnako autor príspevku uvádza, že nie je pravdivé tvrdenie, že bývalá vláda vynaložila na aktívnu politiku zamestnanosti nula eur. Toto však dokazujú oficiálne dokumenty, návrh štátneho rozpočtu za kapitolu rezortu práce ako aj vládou I. Radičovej pre rok 2012 schválený štátny rozpočet, ktorý na aktívnu politiku trhu práce v kapitole rezortu práce nevyčlenil žiadne financie, teda nulu. Rovnako v rozpore so skutočným stavom autor príspevku uvádza, že tvrdenie predsedu vlády o tom, že aj opoziční politici pripustili, že by zvyšovali DPH nie je možné oprieť o jednoznačné vyhlásenia týchto politikov. Faktom však je, že tak poslanec NR SR Ivan Štefanec (v Sobotných dialógoch SRo, ....) ako aj poslanec NR SR Ivan Mikloš (v rozhovore v denníku Hospodárske noviny dňa 29.10.2012) vyslovili tvrdenie, že ak by to bolo nevyhnutné, vláda pravice by pristúpila k posunu sadzby DPH.
Na záver chceme len uviesť, že ak má niekto v popise svojej činnosti preverovanie pravdivosti výrokov politikov, nemalo by sa mu stať, aby ho niekto prichytil pri uvádzaní nepravdivých hodnotení. Mohol by totiž byť obvinený z neprofesionality, v horšom prípade z politickej zaujatosti.

Informácie poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.