31. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Súd v Kuvajte na dva roky väzenia odsúdil dnes blogera Hámida al-Chaldího za urážku kuvajtského emira Sabáha al-Ahmada as-Sabáh, ktorej sa dopustil príspevkom na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra AP.
Proti rozsudku trestného súdu v hlavnom meste Kuvajt sa odsúdení bloger môže odvolať.
Za podobnú urážku dostal vo februári najvyšší možný päťročný trest väzenia iný bloger Muhamad Aíd.
Za príspevky namierené proti vládnucim kráľovským rodinám alebo politickým predstaviteľom bolo v ostatných rokoch odsúdených viacero internetových aktivistov z krajín Perzského zálivu, najmä v Katare, Kuvajte a Spojených arabských emirátoch (SAE), upozornila AP.

Copyright © TASR 2013



Populárneho egyptského komika Bassíma Jussífa, ktorého zadržali za urážky islamu a prezidenta Muhammada Mursího, prepustili v nedeľu na kauciu. Jussíf musel zaplatiť 15 000 egyptských libier (1700 eur) a do skončenia vyšetrovania môže byť na slobode. Umelca zatkli v sobotu a následne ho päť hodín vypočúvali. Na jeho satirický program s názvom Šou bolo totiž podaných viacero sťažností. Úrady ho obvinili zo zosmiešňovania islamu ako aj postavenia prezidenta Mursího. Jussíf, ktorý je známy svojím ostrým jazykom, si často robí vtipy z vládnucich islamistov, a najmä z prezidenta. V poslednej dobe sa v Egypte čoraz častejšie vyskytujú žaloby proti umelcom či novinárom za neprimerané výroky, čo spochybňuje dodržiavanie slobody slova v krajine.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.