11. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bahrajn vyhostil z krajiny americkú učiteľku za to, že údajne propagovala "radikálne informovanie" prostredníctvom internetu a sociálnej siete Twitter. Informovala o tom agentúra AP.
      Z vyhlásenia bahrajnského ministerstva telekomunikácií vypláva, že učiteľka zverejnila článok o Bahrajne, ktorého cieľom bolo "podnietiť neznášanlivosť voči vláde a členom kráľovskej rodiny".
      Ministerstvo ďalej podľa AP napísalo, že žena, ktorej meno nezverejnili, porušila podmienky pracovného povolenia na pobyt tým, že v krajine pôsobila ako neakreditovaná novinárka. Písala údajne aj pre organizáciu Bahrain Center for Human Rights (Bahrajnské centrum pre ľudské práva).
      Bahrajn, ostrovný štát v Perzskom zálive, kde sa nachádza námorná základňa Spojených štátov, sa už vyše dvoch rokov zmieta v nepokojoch. Väčšinové šiitské obyvateľstvo protestuje proti vláde sunnitskej kráľovskej rodiny. Medzi opatrenia vlády patrí prísna kontrola tlače, internetu a prenasledovanie odporcov režimu, píše AP.

Copyright © TASR 2013



Zimbabwianska polícia pátra po dvoch novinároch britského denníka Times, ktorí v piatok informovali o údajnej dohode o dodávkach zimbabwianskeho uránu do Iránu, čo vláda africkej krajiny v sobotu poprela. Minister pre ťažbu Obert Mpofu odmietol tvrdenia svojho zástupcu, ktorého v sobotu citoval Times. Denník Sunday Mail vychádzajúci v bývalej britskej kolónii v nedeľu napísal, že dvaja žurnalisti sú hľadaní pre šírenie nepravdivých informácií. Tie im mal dodať Gift Chimanikire, jeden z lídrov zimbabwianskej opozície a Mpofuov zástupca. Chimanikire údajne videl minulý rok podpísanú tajnú dohodu o exporte uránu z africkej krajiny medzi dlhoročným prezidentom Robertom Mugabem a jeho vtedajším iránskym náprotivkom Mahmúdom Ahmadínedžádom.
Cieľom podpísaného memoranda je obísť zákaz dovozu takýchto materiálov do islamskej republiky, ktorá je dlhodobým terčom sankcií zo strany OSN pre svoj sporný jadrový program. Podľa Mugabeho ministra ide o "fikciu a zbožné želanie západných médií. Ako Mpofu dodal, "sme slobodní, môžeme obchodovať s akoukoľvek krajinou, tak načo by sme mali tajné dohody". Svoje slová podľa denníka poprel aj samotný Chimanikire. "Neťažíme urán. Možno im o dohode povedal vo sne," uzavrel minister Mugabeho vlády.
Nový iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok vyhlásil, že Teherán je bez odkladu pripravený na "seriózne" rokovania s medzinárodným spoločenstvom o jeho kontroverznom jadrovom programe. Zároveň však zopakoval, že iránsky nukleárny program má mierový charakter a islamská republika má naň právo. Teherán však bude podľa neho postupovať transparentnejšie, aby preukázal, že jeho aktivity spadajú do rámca medzinárodných pravidiel. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili mocnosti práve pre jeho nukleárny program. Na čo najskoršie pokračovanie rokovaní vyzvala nedávno aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová, pričom Irán vyjadril ochotu pokračovať vo formáte P5+1. Skupinu P5+1 tvorí päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené štáty) a Nemecko.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.