12. 8. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 


 

Na jar budúceho roku by mali pri bratislavskej mestskej časti Jarovce začať stavať technologické centrum pre filmovú a televíznu tvorbu. Projekt za približne 60 miliónov eur pripravuje spoločnosť Solid Enterprise a zaplatiť ho majú zahraniční investori pôsobiaci vo filmovom a IT priemysle. "Cieľom je vytvoriť funkčné a flexibilné tvorivé centrum, poskytnúť podporu pre tuzemské i zahraničné filmové projekty a kreatívny priemysel," povedala pre TASR PR manažérka spoločnosti Daniela Stričková.
      Multimediálny komplex má vyrásť na pozemkoch medzi diaľnicou D4 a cestou medzi Jarovcami a Kittsee. V areáli o rozlohe 64.000 štvorcových metrov sú naplánované tri haly filmových a televíznych štúdií, ďalšie objekty pre výrobu, sklad kulís, kostymérske dielne, datacentrum, kinosála, kancelárske priestory i parkoviská pre kamióny a autá. "Hlavný štvorpodlažný objekt pozostáva z trojpodlažného trojuholníkového komunikačného priestoru s presklenou strechou, v ktorom budú aj stravovacie zariadenia. Na každú stranu trojuholníka bude nadväzovať jedna z hál, ktorá bude označená podľa farebného kódu," opisuje projekt Stričková.
      Na natáčanie v exteriéri bude určená plocha s rozlohou približne štyri hektáre. Stričková podotýka, že v rámci projektu sa uvažuje aj o výstavbe univerzity, ktorá bude zameraná na postprodukčné práce, ako napríklad strih, sound, editoring, matpainting, motion capture, 3D-2D grafiku či špeciálne efekty. Filmové štúdiá majú byť podľa PR manažérky jedným z najmodernejších komplexov v strednej Európe so špičkovými technológiami pre produkciu, postprodukciu, zvuk, špeciálne efekty i scénografiu. Jednou z výhod projektu je podľa jej slov aj strategická poloha pri diaľnici do Česka, Rakúska aj Maďarska a v blízkosti letiska.
      V súčasnosti podľa Stričkovej finišujú niekoľkoročné prípravné práce a spoločnosť momentálne čaká na kladné stanovisko bratislavského magistrátu. "Potom získavame územné rozhodnutia a pristupujeme k príprave projektovej dokumentácie, aby sa mohlo na jar začať stavať," dodala. Prevádzku plánuje spoločnosť spustiť v septembri 2016.
      V prvej fáze by malo vzniknúť viac ako 200 pracovných miest a s pribúdajúcimi projektmi by sa podľa Stričkovej malo toto číslo vyšplhať na približne 500 miest
.

 

Copyright © TASR 2013