19. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


 

Polícia na londýnskom letisku Heathrow v nedeľu na základe protiteroristických zákonov zadržala na deväť hodín Davida Mirandu, životného partnera novinára denníka Guardian Glenna Greenwalda, ktorý je autorom článkov o bývalom spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi. Noviny Guardian o tom informovali na svojej webovej stránke.
      Mirandovi, ktorý žije s Greenwaldom v Brazílii, polícia skonfiškovala okrem iného mobilný telefón, prenosný počítač a pamäťové médiá.
      V čase zatknutia bol na ceste z Berlína do Ria de Janeiro. V nemeckej metropole sa Miranda stretol s režisérkou Laurou Poitrasovou, špecializujúcou sa na filmy o amerických tajných službách, ktorá tiež pracuje s materiálmi vynesenými Snowdenom. Londýn bol Mirandovou tranzitnou zastávkou.
      Britská polícia potvrdila, že v nedeľu o 08.05 h miestneho času (09.05 h SELČ) zadržala na základe protiteroristických zákonov z roku 2000 muža vo veku 28 rokov, ktorého o 17.00 h (18.00 h SELČ) prepustila.
      Snowden, bývalý technik tajnej služby CIA, začal podľa najnovších zistení zbierať dokumenty o programoch tajných služieb USA už v apríli 2012, keď pracoval v spoločnosti Dell. Predtým sa myslelo, že Snowden mal prístup k tajným informáciám tri mesiace od marca 2013, keď začal pracoval pre spoločnosť Booz Allen Hamilton, subdododávateľa CIA a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).
      Po vynesení tajných informácií o sledovaní telefonickej a internetovej komunikácie Snowden ušiel z USA do Hongkongu, odkiaľ 23. júna pricestoval do Moskvy. Až do 1. augusta, keď dostal dočasný azyl v Rusku, sa zdržiaval v tranzitnom priestore letiska Šeremeťjevo.
      Greenwald v komentári na stránke Guardianu označil dočasné zatknutie svojho partnera za neúspešný pokus o zastrašovanie, ktorý bude mať opačný efekt, než bolo zamýšľané - novinári budú ešte dôraznejšie písať o tom, čo dokumenty vynesené Snowdenom obsahujú. Vyjadril tiež počudovanie nad tým, že úrady využili plnú deväťhodinovú zadržiavaciu lehotu, čo sa stáva len veľmi zriedka.
Brazília kritizovala nedeľné "neoprávnené" zadržiavanie partnera novinára britského denníka Guardian Glenna Greenwalda, ktorý na základe informácií Edwarda Snowdena napísal sériu článkov o tajných sledovacích programoch Spojených štátov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
      Brazílskeho občana a novinárovho životného partnera Davida Mirandu (28) zadržiavali takmer deväť hodín na londýnskom letisku Heathrow na základe protiteroristických zákonov, potom ho prepustili bez akéhokoľvek obvinenia, oznámila britská polícia.
      Brazílske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zadržanie vníma s "vážnym znepokojením". Zároveň ho označilo za "neoprávnené, pretože sa týkalo jednotlivca, proti ktorému neexistujú nijaké obvinenia, oprávňujúce použiť takúto legislatívu".
      Britské úrady sa nevyjadrili k tomu, prečo Mirandu zadržali. Údajne mu skonfiškovali laptop, mobilný telefón a ďalšie osobné veci.
      Greenwald v denníku Guardian napísal, že dočasné zadržanie svojho partnera pokladá za "despotické" a za neúspešný pokus o zastrašovanie, ktorý bude mať opačný efekt, než bolo zamýšľané - novinári budú ešte dôraznejšie písať o tom, čo dokumenty poskytnuté Snowdenom obsahujú. Vyjadril tiež počudovanie nad tým, že úrady využili plnú deväťhodinovú zadržiavaciu lehotu, čo sa stáva len veľmi zriedka.
      Opozičný politik z britskej Labouristickej strany Tom Watson vyhlásil, že je "takmer nemožné dospieť k názoru - dokonca aj pri úplnej neznalosti prípadu - že Miranda je podozrivý terorista". Politik položil tiež otázku, či zadržanie muža odsúhlasila britská vláda.
      V čase zatknutia sa Miranda nachádzal v tranzitnej zóne letiska Heathrow - bol totiž na ceste z Berlína do brazílskeho Ria de Janeiro. V nemeckej metropole sa Miranda stretol s režisérkou Laurou Poitrasovou, ktorá pracuje s Greenwaldom na reportážach, opierajúcich sa o informácie poskytnuté bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb Snowdenom.

 

Copyright © TASR 2013