9. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v ruskom meste Murmansk včera odmietol sťažnosti proti vyšetrovacej väzbe ruskej lekárky Jekateriny Zaspaovej z medzinárodnej ochranárskej organizácie Greenpeace a jej krajana, fotoreportéra Denisa Sinjakova.
Obaja musia zostať do konca novembra za mrežami, uviedol Greenpeace na sociálnej sieti Twitter. Zadržaným hrozí 15 rokov za pirátstvo, uskutočňované v skupine, informovala tlačová agentúra DPA.
Aktivisti Greenpeace sa pokúšali preniknúť na ropnú vrtnú plošinu v Pečorskom mori a umiestniť tam transparent, aby tak protestovali proti ťažbe v Arktíde.
Sinjakovov advokát predložil na súde podpisy 300 ruských novinárov, ktorí žiadali prepustenie fotoreportéra z vyšetrovacej väzby. Organizácia Greenpeace ho najala, aby dokumentoval protestnú plavbu lode Arctic Sunrise.
Súd v Murmansku sa zaoberal aj ďalšími z celkovo 30 sťažností proti vyšetrovacej väzbe. Po proteste v Arktíde, ku ktorému došlo 18. septembra, ruská justícia obžalovala všetkých 28 aktivistov a dvoch reportérov. Zadržaní obvinenia odmietli.
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že "osobnú a právnu situáciu" zadržaného francúzskeho aktivistu Francesca Pisanu pozorne sleduje. Obavy v súvislosti s postupom ruských úradov vyjadrila aj nemecká vláda. Medzi zadržanými boli aktivisti a členovia posádky z 18 krajín.

Pondelkové siedme výročie vraždy ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej si v Berlíne pripomenuli početní umelci, hudobníci i literáti, na galakoncerte pod mottom To Russia with Love, ktorý mal byť signálom solidarity s ruským národom v jeho boji za ľudské práva.
Na podujatí, ktorého účastníci požadovali ukončenie politických represálií v Ruskej federácii, nechýbali napríklad pianistka Martha Argerichová, dirigent-pianista Daniel Barenboim - obaja rodáci z Buenos Aires, ruský husľový virtuóz a iniciátor akcie Gideon Kremer či laureátka Nobelovej ceny za literatúru, nemecky píšuca rodáčka z Rumunska Herta Müllerová.
Podľa jej slov je produkcia strachu najúspešnejšou činnosťou ruského prezidenta Vladimira Putina, o čom svedčí uväznenie členiek skupiny Pussy Riot alebo niekdajšieho ropného magnáta Michaila Chodorkovského.
V Komornej sieni Berlínskej filharmónie zazneli pri tejto príležitosti v pondelok večer diela velikánov ruskej hudby, vrátane Čajkovského a Šostakoviča. Špičkoví nemeckí herci Martina Gedecková a Sebastian Koch tu čítali texty Anny Politkovskej a Michaila Chodorkovského.

Copyright © TASR 2013