8. 10. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 


Každá monitorovacia agentúra, ktorá v rámci svojej činnosti používa chránené diela v zmysle autorského zákona, je povinná mať vysporiadané práva s nositeľom práv. Agentúru SITA o tom v súvislosti s novelou autorského zákona informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. V praxi to podľa MK SR znamená, že monitorovacia agentúra musí "získať súhlas licenčnou zmluvou na takéto použitie". Novela začne platiť od 1. novembra a okrem iného definuje noviny ako súborné dielo chránené autorským právom.
Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca MK SR Jozef Bednár, novela autorského zákona neprináša pre monitorovacie firmy žiadne nové povinnosti. Naďalej podľa Bednára platí to, čo platilo aj pred novelou, že autor súborného diela má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti. "Zákonná povinnosť získať súhlas na použitie diela - v tomto prípade novín, od nositeľa práv k tomuto dielu - v tomto prípade zväčša vydavateľ, sa aj doteraz týkala každej monitorovacej agentúry, ktorá v rámci svojej činnosti používala autorskoprávne chránené diela, napríklad noviny, ako súborné dielo," objasnil hovorca MK SR. Dodal, že na tento účel "nebude zavedený žiadny kontrolný systém, vzhľadom na existujúce prostriedky ochrany a vymožiteľnosti práva".
Monitorovacie agentúry sa budú musieť s vydavateľmi novín a časopisov zmluvne dohodnúť, ak budú chcieť časti ich obsahu predávať v podobe monitoru ďalším subjektom, vysvetlil podstatu novely autorského zákona minister kultúry Marek Maďarič počas rokovania o novele zákona v parlamentnom výbore pre médiá a kultúru. Ako ďalej konštatoval Maďarič na pôde Národnej rady SR 11. júna, "úprava nesmeruje proti monitorovacím agentúram alebo akýmkoľvek iným subjektom. Reaguje na prax, že na jednej strane máme tvorcov novín a časopisov, tzv. súborného diela, na druhej strane spoločnosti, ktoré časti novín využívajú a predávajú ich ďalej v zmysle monitoringov". O tomto probléme rezort kultúry s vydavateľmi diskutuje dlhé roky.
Novelu schválili poslanci NR SR 3. septembra. Poslanci pritom neschválili pripomienku prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý vrátil právnu normu národnej rade na opätovné prerokovanie. Prezident zákonodarcom navrhoval, aby vypustili z právnej normy text definujúci noviny ako súborné dielo chránené autorským právom. "Podľa môjho názoru ide o neopodstatnenú ochranu, ak podľa schváleného zákona sú noviny ako súborné dielo predmetom autorského práva. Preto považujem doplnenie novín do schváleného zákona za neopodstatnené," argumentoval Ivan Gašparovič. Hlava štátu nezdieľala názor ministra kultúry Maďariča. Prezident, naopak, tvrdil, že doplnením slova noviny do súborných diel s autorskou ochranou "dochádza vlastne k autorskoprávnej ochrane práv vydavateľov".
Navrhovanou zmenou nedochádza podľa MK SR "k zavedeniu nových práv vo vzťahu k určitým subjektom, teda vydavateľom, ale k precizovaniu právnej úpravy smerujúcemu k odstráneniu aplikačných nejasností". Noviny za predpokladu, že naplnili pojmové znaky súborného diela boli autorskoprávne chránené aj v zmysle doterajšej právnej úpravy, tvrdí ministerstvo. Dodáva, že "noviny sú v zásade súborným dielom, nakoľko ich vytvorenie - usporiadanie ich obsahu, štandardne spočíva v tvorivej duševnej činnosti autora - usporiadateľa daného obsahu - teda napríklad šéfredaktora, editora a podobne, ktorú charakterizuje najmä tvorivý výber a následné usporiadanie obsahu. Cieľom novely je predovšetkým spresnenie definície súborného diela za účelom odstránenia problémov vznikajúcich v praxi v súvislosti s výkladom daného ustanovenia".

Ministerstvo kultúry vypracovalo návrh najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Zároveň sa ňou do príkladného výpočtu súborných diel chránených autorským právom dopĺňajú noviny, na ktoré sa vzťahujú autorské práva.

2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.