29. 10. 2013

Zomrel Aleksandar Tijanič

Zomrel Aleksandar Tijanič


Generálny riaditeľ srbskej štátnej televízie (RTS) Aleksandar Tijanič, vplyvný novinár a niekdajší minister pre informácie z čias režimu Slobodana Miloševiča, zomrel náhle v pondelok podvečer v Belehrade vo veku 63 rokov. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Príčina jeho úmrtia doposiaľ nie je známa. Tijaniča našli ležať pred vchodom do budovy, kde býval, napísali srbské médiá. Privolaný lekár mu však už pomôcť nevedel. Podľa hovorkyne rýchlej zdravotníckej služby Nady Macury Tijanič skolaboval, ďalšie podrobnosti však neboli zatiaľ známe. Podľa neoficiálnych informácií, na ktoré sa odvoláva belehradský denník Blic, išlo o infarkt. Polícia však prešetruje aj snímky bezpečnostných kamier umiestnených v budove.
Aleksandar Tijanič bol kontroverznou postavou s dlhou žurnalistickou kariérou, pripomína AP. Písal pre popredné srbské denníky, pracoval ako redaktor a predtým, ako sa v roku 2004 stal riaditeľom RTS, pôsobil ako šéf dvoch miestnych televízií.
V rokoch 1994-96 bol ministrom pre informácie počas Miloševičovej vlády, koncom 90. rokov sa však obrátil proti vtedajšiemu juhoslovanskému prezidentovi a po roku 2000 sa stal poradcom jeho nástupcu Vojislava Koštunicu.

Copyright © TASR 2013