2. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's začala revíziu ratingov mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) s možnosťou ich zníženia. Ide o takzvaný Corporate Family Rating (CFR) a PDR rating vyjadrujúci pravdepodobnosť neplnenia záväzkov (probability of default). Corporate Family Rating je v súčasnosti na stupni Caa1 a PDR rating na úrovni Caa1-PD. Ich revíziu agentúra začala po tom, ako spoločnosť prudko zredukovala svoju prognózu celoročného hospodárskeho výsledku pred odpismi a amortizáciou (OIBDA). Spoločnosť pôvodne očakávala, že vykáže zisk pred odpismi a amortizáciou v sume 50 až 70 mil. USD. Teraz očakáva stratu 30 až 40 mil. USD. Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. 

Členovia americkej rockovej kapely The Killers vyhlásili, že väčšina skladieb, ktoré hrávajú americké rádiá, je retardovaná. Spravili tak v rozhovore pre britský denník The Sun, keď hovorili o tom, že sa presadili najprv vo Veľkej Británii a až potom v USA.
"To, že sme prerazili najprv vo Veľkej Británii, bolo úžasné, pretože Amerika je hudobne retardovaná. Máme tam tak veľa skvelej hudby, ktorej sa nedostáva pozornosť. A v rádiách hrajú veľmi veľa hlúpostí," uviedol bubeník Ronnie Vanucci, ktorého následne doplnil spevák Brandon Flowers. "Niekedy rozmýšľam nad tým, čo počúvajú dospelí ľudia. Počúvajú to, čo sa hráva v rádiách? Lebo tam hrajú samé retardované skladby. A ak ten odpad počúvajú štyridsiatnici, tak ho budú počúvať aj ich deti. Veď to nie je ani hudba," dodal Flowers. 
The Killers vznikli v roku 2001. Ich štúdiový debut Hot Fuss vyšiel v roku 2004. Nasledovali album Sam's Town (2006), kompilácia Sawdust (2007), tretia štúdiovka Day & Age (2008), koncertná nahrávka Live From The Royal Albert Hall (2009) a album Battle Born (2012). Medzi najznámejšie skladby kapely patria piesne ako Somebody Told Me, Mr. Brightside, When You Were Young, Read My Mind či Human. Formácia plánuje 11. novembra vydať výberovku s názvom Direct Hits, ktorá bude tiež obsahovať dve nové skladby Shot At The Night a Just Another Girl. 


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nórska verejnoprávna televízia NRK pokračuje v tradícii netradičných "pomalých" televíznych programov. Po prenosoch z plavby loďou či blčaní ohňa v krbe spustí od dnešného večera 12-hodinové vysielanie o pletení.
      V programe ponúknu divákom okrem iného rôzne dokumenty a rady týkajúce sa pletenia. Ukážu tiež, ako upliesť pokrývku na motocykel, a pokúsia sa vytvoriť svetový rekord v rýchlosti upletenia svetra - od ostrihania ovce cez spracovanie vlny po zhotovenie samotného svetra. V Austrálii sa celý tento proces podarilo zvádnuť za rekordné štyri hodiny a 51 minút.
      "Ponoríme sa hlboko do sveta pletenia, potom od polnoci zmiernime tempo, ak je to vôbec možné," uviedol producent NRK Rune Moeklebust.
      "Budeme sledovať, ako sa rukáv svetra postupne predlžuje; bude to fascinujúce... no dosť neobvyklé televízne vysielanie," citovala ho agentúra Reuters.
      Televízia v roku 2011 priniesla 134-hodinové vysielanie z plavby výletnej lode popri nórskom pobreží až k arktickému severu krajiny, čím vytvorila svetový rekord v najdlhšom nepretržitom televíznom programe. Program alebo jeho časti sledovali milióny ľudí.
      Vo februári tohto roka NRK vysielala 12-hodinový program s blčiacim ohňom v krbe, sprevádzaný diskusiami o tom, ako rúbať a ukladať drevo. Program bol znova úspešný, pozrela si ho pätina obyvateľov Nórska.
      "Dalo by sa povedať, že národná noc pletenia je ženskou odpoveďou na program o palivovom dreve," uviedla hovorkyňa NRK Sidsel Mundalová. "Ovca už oddychuje a pasie sa na ostrove neďaleko Bergenu," dodala.
      Doterajšie "špeciály" nórskej televízie boli natoľko populárne, že bude najnovšie vysielať po prvý raz celosvetovo a s anglickým komentárom - prostredníctvom internetu na stránke www.nrk.no/knitting.
      Plánovanie ďalšieho podobného programu sa ešte celkom nerozbehlo, Moeklebust však už má nápady: vysielanie hodín alebo prenos z letu ponad Nórskom.



Britského televízneho a rozhlasového moderátora stanice BBC Paula Gambacciniho zatkla polícia na základe podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí. K zadržaniu došlo v utorok v rámci širšej vyšetrovacej akcie. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu stanice BBC.
      Gambaccini (64), ktorý pre uvedenú mediálnu spoločnosť pracuje štyri desaťročia a patrí medzi najznámejších moderátorov hudobných relácií v Británii, všetky obvinenia poprel. Ešte v ten istý deň ho po vypočúvaní prepustili na kauciu, píše agentúra Reuters. Samotná polícia však správu zatiaľ oficiálne nepotvrdila.
      Gambaccini je už 15. osobou zatknutou v rámci vyšetrovania, ktoré spustil nedávny škandál zosnulého moderátora BBC Jimmyho Savilea. Do škandálu bolo zapletených množstvo ďalších celebrít a záležitosť si vynútila i odstúpenie riaditeľa stanice. Gambaccini sa rozhodol v nasledujúcich týždňoch stiahnuť svoje programy.


Copyright © TASR 2013