27. 1. 2014

GRAMMY 2014

GRAMMY 2014

Francúzski elektronickí hudobníci Daft Punk, novozélandská speváčka Lorde a americké rapové duo Macklemore & Ryan Lewis patria k hlavným víťazom hudobných cien Grammy, ktoré odovzdali v noci nadnes v Los Angeles.
Daft Punk získali ocenenie nahrávka roka za pieseň Get Lucky, na ktorej spolupracovali s americkými hudobníkmi Pharrellom Williamsom a Nilom Rogersom. Najlepším albumom roka sa súčasne stal ich album Random Access Memories.
Cenu skladba roka, určenú pre skladateľov, udelili len 17-ročnej Novozélanďanke vystupujúcej pod menom Lorde za pieseň Royals. Lorde dostala tiež cenu v kategórii najlepšie popové sólové vystúpenie.
Macklemore & Ryan Lewis si odniesli štyri ocenenia: okrem významnej kategórie nováčik roka ich získali tiež za najlepší rapový album (The Heist), najlepšiu rapovú skladbu (Thrift Shop) a najlepšie rapové vystúpenie.
Grammy, ktoré odovzdávala už v 56. ročníku americká Národná akadémia hudobných umení a vied, sú považované za najprestížnejšie hudobné ceny vo svete.
Na slávnostnom odovzdávaní cien účinkovali početné hviezdy ako Katy Perry, Taylor Swift či Pink. V spoločnom vystúpení sa na javisku objavili bývalí členovia Beatles Ringo Starr a Paul McCartney. Zriedkavo spoločne vystúpili aj rapper Jay Z a jeho manželka Beyoncé. Jay Z okrem toho získal Grammy za najlepšiu rapovú koprodukciu.

Copyright © TASR 2013