29. 1. 2014

RTVS a voľby


RTVS a voľby

Pred prvým kolom prezidentských volieb odvysiela verejnoprávna RTVS tri predvolebné diskusie. TASR o tom informoval riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Lukáš Diko.
Voľby sa uskutočnia v sobotu 15. marca, diskusie v týždni predtým. Prvá bude v pondelok 10. marca, druhá v utorok 11. marca a záverečná v stredu 12. marca. Od štvrtka 13. marca, siedmej hodiny ráno, platí pre vysielateľov zákonné 48-hodinové moratórium.
"Každú diskusiu odvysielame približne desať minút po ôsmej večer simultánne na Jednotke a na Rádiu Slovensko," vysvetlil Diko. Do jednotlivých diskusií rozdelia podľa neho prezidentských kandidátov "podľa priemeru preferencií v štyroch prieskumoch verejnej mienky, ktoré si RTVS objedná u agentúr Focus a Median". Agentúry už dodali dva prieskumy a RTVS ich zverejnila. Rozdelenie sa určí pred začiatkom volebnej kampane, ktorá začína 28. februára, spresnil Diko.
Predvolebné prezidentské diskusie bude moderovať Martin Strižinec. Ten prešiel do verejnoprávnej televízie vlani na jeseň zo súkromnej spravodajskej televízie TA3. Na Jednotke moderuje nedeľnú politickú reláciu O 5 minút 12, kde vystriedal dlhoročnú moderátorku Martu Jančkárovú.
Vrcholom predvolebného vysielania RTVS bude duel dvoch kandidátov pred prípadným druhým kolom volieb. Diko informoval, že budú minimálne dva.
"RTVS po prvýkrát vo svojej histórii nepristupuje k volebnej kampani len ako k svojej povinnosti, ale chce, aby jej volebné vysielanie bolo pre divákov a poslucháčov, teda voličov, užitočné po všetkých stránkach," zdôvodnil riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky spôsob usporiadania diskusií. Na podrobnostiach dramaturgie relácií sa podľa neho stále pracuje. "Zverejníme ju až po tom, keď o nej budeme informovať všetkých kandidátov," doplnil.
TASR oslovila aj súkromné televízie Markíza a TA3. Hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová uviedla, že zatiaľ na otázky o predvolebných diskusiách, ktoré pripravujú, nevie odpovedať. Konkrétnejšia nebola ani P.R. manažérka TA3 Antónia Račková, podľa ktorej sa o tejto záležitosti "diváci včas dozvedia z programových upútaviek našej televízie".

Copyright © TASR 2013