19. 2. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký prezident Abdullah Gül podpísal kontroverzný zákon, sprísňujúci kontrolu úradov nad internetom, ktorý vyvolal v krajine vlnu rozhorčených protestov.
Prezident informoval o podpise legislatívy prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. Urobil tak po tom, ako mu vláda prisľúbila prijatie dodatkov ku dvom článkom, ku ktorým mala hlava štátu výhrady.
Podľa prezidenta majú byť príslušné dodatky predložené parlamentu už v stredu.
Návrh legislatívy, schválený tureckými poslancami 6. februára, umožní telekomunikačnému úradu blokovať internetové stránky za porušenie ochrany osobných údajov aj bez súdneho rozhodnutia.
Legislatíva zároveň zaväzuje poskytovateľov internetových služieb uchovávať záznamy o činnosti užívateľov po dobu dvoch rokov. Na požiadanie ich budú musieť poskytnúť úradom bez toho, aby o tom informovali používateľov.
EÚ kritizovala Turecko za sprísnenie kontroly nad internetom a vyzvala vládu v Ankare na revíziu zákona v duchu štandardov platných v EÚ. Turecký premiér Recept Tayyip Erdogan ubezpečuje, že zákon nezavádza cenzúru internetu, ale len zvyšuje jeho bezpečnosť.

Copyright © TASR 2013