20. 2. 2014

ÚVO: Reakcia na zverejnené informácie o údajnom porušení zákona o VO

ÚVO: Reakcia na zverejnené informácie o

 údajnom porušení zákona o VO


Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v záujme objektívnosti, transparentnosti a v neposlednom rade väčšej informovanosti laickej i odbornej verejnosti týmto vyhlásením reaguje na informácie publikované dňa 20. februára 2014 v Hospodárskych novinách, pod názvom "Paška nakupoval bez súťaže. Porušil zákon".
Redaktorka denníka Hospodárske noviny požiadala dňa 19. februára 2014 ÚVO o informácie ohľadom dodatku, ktorý podpísal predseda NR SR Pavol Paška k jednej zmluve. Pani redaktorka položila nasledovné (tri) otázky: Nemali spraviť súťaž? Je to v poriadku? Aké sú pravidlá pre dodatky v takomto prípade?
Na uvedené otázky reagoval ÚVO všeobecnou odpoveďou, v nasledovnom (plnom) znení:
Podľa prechodného ustanovenia § 155m ods. 9 zákona o verejnom obstarávaní sa na uzatváranie dodatkov k zmluve, uzatvorenej do 30. júna 2013, použije ustanovenie § 9 ods. 3 v znení účinnom do 30. júna 2013.
Na základe uvedeného je možné konštatovať, že rada úradu je oprávnená posudzovať doručené návrhy na určenie zmeny okolností len k zmluvám uzatvoreným po 30. júni 2013, nakoľko na zmluvy uzatvorené do tohto dátumu sa nevzťahovala povinnosť predkladania návrhov určitého typu dodatkov na posúdenie rade úradu.
Pri uzatváraní dodatkov k zmluvám uzatvoreným do 30. júna 2013 sa teda postupuje podľa § 9 ods. 3 zákona o verejnom obstarávaní v znení účinnom do 30. júna 2013, podľa ktorého:
Verejný obstarávateľ a obstarávateľ nesmú uzavrieť dodatok k zmluve uzavretej podľa § 45 vtedy, ak by sa jeho obsahom
a)menil podstatným spôsobom pôvodný predmet zákazky,
b)dopĺňali alebo menili podstatným spôsobom podmienky, ktoré by v pôvodnom postupe zadávania zákazky umožnili účasť iných záujemcov alebo uchádzačov, alebo ktoré by umožnili prijať inú ponuku ako pôvodne prijatú ponuku,
c)menila ekonomická rovnováha zmluvy v prospech úspešného uchádzača spôsobom, s ktorým pôvodná zmluva nepočítala.
Z poskytnutej odpovede bol publikovaný záver, že cit.: "To, že mala Kancelária Národnej rady spraviť na nákup a montáž nových bezpečnostných zariadení súťaž, nám potvrdili aj na Úrade pre verejné obstarávanie. Podľa hovorcu Jána Mažgúta zákon zakazuje uzavrieť dodatok, ktorý by menil pôvodný predmet zákazky a sumu, s ktorou pôvodná zmluva nepočítala."
S prvou časťou (vetou) sa ÚVO nemôže stotožniť! Úrad sa dištancuje od vyjadrenia, ktoré v súvislosti s predmetným nikdy neprezentoval. Navyše, uvedené môže vytvárať dojem účelového skresľovania informácií.
ÚVO považuje za dôležité a potrebné opätovne vyhlásiť a zdôrazniť, že bez predchádzajúceho posúdenia, či výkonu dohľadu, nie je možné konštatovať, či bol alebo nebol porušený zákon o verejnom obstarávaní.


TASR informoval Ján Mažgút, vedúci oddelenia styku s verejnosťou a vzdelávania ÚVO.