15. 2. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka Anastasia Kuzminová vyjadrila v piatok svoj nesúhlas s postupom niektorých slovenských médií, ktoré prevzali správu s nepresným prekladom jej slov z ruštiny do angličtiny o tom, že sa necíti byť Slovenkou. Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Ťumenu je už na Slovensku doma a s hrdosťou ho reprezentuje. Správy sa jej dotkli a najmä realizačný tím pobúrili diskusie s mnohými útokmi voči úspešnej biatlonistke. V piatok po rozhovoroch pre televíziu, rozhlas a svetové agentúry odmietla komunikovať so zástupcami slovenských médií. Novinári spod Tatier aj z médií, ktoré o kauze neinformovali a nezaoberali sa ňou, dostali podľa jej manžela a trénera Daniela Kuzmina pre vytrvalostné preteky červenú kartu.
Informáciu o mlčaní Anastasie Kuzminovej už dostali prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár aj šéfka výpravy Janka Gantnerová. "Akreditovaní novinári zastupujú na olympijských hrách verejnosť, ktorá má právo na komentovanie udalostí a pretekov. Tie by však v prvom rade mal komentovať samotný pretekár alebo pretekárka, respektíve tréner, potom sa môžu vyjadrovať aj ďalší. Pretekári sú prví ľudia, ktorí majú podať svoj pohľad na to, čo sa stalo v pretekoch. Kto iný má povedať, čo sa dialo s jeho telom, ak nie samotný pretekár. Pre mňa je to absurdná situácia, ktorú som doteraz nezažil a som z nej šokovaný. Prečítal som si na internete viaceré slovenské médiá, ktorých stanoviská boli veľmi podporné voči Nasti. Prečítal som si blog podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí, ktorý bol veľmi obdivný. Preposlal som kopu e-mailov pre Nasťu, ktoré prišli zo Slovenska od rôznych ľudí s veľkou podporou a blahoželaniami. Presila verejnej mienky je v jej prospech, tým viac nedokážem pochopiť tento krok jej manžela. Je to kontraproduktívne. Ak človek komunikuje, má možnosť podať svoj pohľad a svoje videnie vecí. Ak nekomunikuje, necháva priestor na rôzne špekulácie,“ zareagoval tlačový atašé slovenskej výpravy na ZOH 2014 Ľubomír Souček.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.