11. 2. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 
 
Mediálny výbor parlamentu dnes uznesením vzal na vedomie Informáciu o vysielaní RTVS v súvislosti s prezidentskými voľbami 2014, ktorú im predložil predseda Rady RTVS Igor Gallo.
      "Členov výboru pre kultúru a médiá som oboznámil s pravidlami volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta SR. Som presvedčený, že tento dokument vytvára podmienky na to, aby si verejnoprávne médium splnilo všetky podmienky stanovené zákonom," povedal pre TASR Gallo.
      Na rokovaní výboru dodal, že Rada RTVS prijala pravidlá predvolebného vysielania 16. januára 2014, teda bezprostredne po tom, ako boli potvrdené mená všetkých kandidátov. "Materiál je na internetovej stránke RTVS," upozornil poslancov.
      Rádiotelevízia dá kandidátom priestor v interview na štandardné otázky, v osobných vyhláseniach, na ktoré dostane každý dve minúty, a napokon v diskusných reláciách, do ktorých budú kandidáti zaraďovaní na základe preferencií. Tie bude RTVS určovať na základe priemeru prieskumov, ktoré špeciálne pre ňu urobia dve nezávislé agentúry, Focus a Median.sk.
      Nezávislý poslanec Daniel Krajcer (NOVA) reagoval, že táto časť vysielania RTVS je vyvážená, problém je skôr s vysielaním ako takým. V kľúčových publicistických reláciách RTVS podľa neho nedostávajú priestor zástupcovia OľaNO, SaS a NOVA.
      "OĽaNO nemá v RTVS žiadny priestor. Žiadny, znamená nula," pridal sa ku kritike Jozef Viskupič (OĽaNO). Poslanec Ján Senko (Smer-SD) reagoval, že témou dnešného rokovania je špeciálne predvolebné vysielanie RTVS, nie jej publicistika vo všeobecnosti.
      Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) poznamenal, že politici vo všeobecnosti, vrátane Smeru-SD, majú vždy výhrady k tomu, ako informujú médiá. "Bavíme sa tu o období, ktoré sa ešte nezačalo. Predvolebná kampaň sa začína 28. februára," povedal.
      Gallo na kritiku opozície reagoval, že on nemá k dispozícii štatistiky, podľa ktorých by opoziční politici nedostávali v RTVS priestor, je však ochotný tieto otázky otvoriť na rokovaní Rady RTVS.

Copyright © TASR 2013