16. 6. 2014

BONANNO NEWS 17

BONANNO NEWS 17

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer čiastočne prehralo dnes na Okresnom súde Bratislava II prvý súdny spor v kauze článkov o právnickom stretnutí v kaviarni Bonanno z jesene roku 2010, keď sa musí navrhovateľovi - sudcovi Najvyššieho súd SR (NS SR) Danielovi Hudákovi ospravedlniť.
Vydavateľstvo Ringier sa musí ospravedlniť za sériu článkov v denníku Nový Čas z júla a júna 2011 pod názvami Zvrátený žúr sudcov, Zvrátená párty a podobne, keď účastníci stretnutia sa mali zabávať na masovom vrahovi Ľubomírovi Harmanovi. Ospravedlniť sa musí vydavateľstvo na titulke a na nasledujúcej strane. Verdikt však ešte nie je právoplatný. Sudca NS SR pôvodne od vydavateľstva v spore na ochranu osobnosti žiadal nemajetkovú ujmu vo výške 100.000 eur. Rozsudok sa musí stať právoplatným na odvolacom Krajskom súde v Bratislave a až potom sudkyňa Okresného súdu Bratislava II vynesie verdikt ohľadne výške nemajetkovej ujmy.
"Musí byť potrestaný niekto, kto hrubo porušil zákon," povedal mimo iného po vynesení verdiktu sudca Hudák. "S rozsudkom nie sme spokojní a odvoláme sa. Dodali sme mimo iného dôležitý znalecký posudok z Českej republiky," povedal okrem iného po vynesení rozsudku právny zástupca vydavateľstva Róbert Bános.
Priami účastníci právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach z októbra 2010 žiadnu hru na masového vraha Ľubomíra Harmana nevideli. Vyplynulo to z výpovedí troch sudcov, ktorí v marci svedčili v kauze žaloby na ochranu osobnosti podanej zase exnámestníkom generálneho prokurátora Ladislavom Tichým voči vydavateľstvu denníka Nový čas Ringier Axel Springer.
"Článok vyšiel osem mesiacov po stretnutí a v čase, kedy bola dosť napätá situácia. Dochádzalo k útokom na justíciu, Najvyšší súd SR aj Generálnu prokuratúru SR, lebo v tom týždni jednak Ústavný súd prerokúval disciplinárne konanie voči Štefanovi Harabinovi a volil sa aj nový generálny prokurátor. Podľa mňa to bolo všetko načasované do tohto obdobia," povedal počas marcového pojednávania na Okresnom súde Bratislava II sudca Štefan Michálik.
Za zaujímavé tiež označil, že hneď po uverejnení článku v denníku Nový čas mali tlačovú konferenciu vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Minister vnútra by si mal preveriť, či je realita, čo sa v bulvári uverejní, alebo o tom dopredu vedel a bol s tým spokojný. Rovnako reagovala aj ministerka. Mám preto pocit, že to bolo synchronizované," vyhlásil Michálik a celú kauzu označil za útok na justíciu. Pri odfotografovanej situácii, na ktorej právnik Tibor Péchy víta Tichého aj s ďalšími účastníkmi schôdzky s modrými slúchadlami a atrapou samopalu, Michálek podľa vlastných slov nebol.
Vydavateľstvo Ringier Axel Springer čelí v tejto kauze aktuálne celkovo ôsmim žalobám zo strany účastníkov stretnutia a zo strany občianskeho združenia Justičný Oskar, ktoré v Bonanne usporiadalo pre svojich členov na jeseň 2010 ustanovujúcu schôdzu. Združenie žiada náhradu škody až milión eur, predstavitelia justície - sudcovia NS SR, exnámestník Tichý, podnikateľ Štefan Comorek a právnik Tibor Péchy dokopy 730.000 eur. Péchy znížil pôvodne požadovanú sumu zo 120.000 eur na 33.300 eur. Prvé pojednávanie v spore Justičný Oskar s vydavateľstvom je naplánované na 26. júna.
Vydavateľstvo považuje všetky žaloby za útok na slobodu tlače a tiež za určitý nátlak na svoju redaktorku a mieni sa proti tomu brániť všetkými zákonnými prostriedkami.

Copyright © TASR 2014