21. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poľská vláda uznala, že bezpečnostné orgány zašli príliš ďaleko, keď vykonali raziu v redakcii časopisu a pokúsili sa získať uniknuté zvukové záznamy, ktoré vyvolali nedávny škandál. Napísala to agentúra Reuters.
Stredajšia večerná akcia agentov poľskej vnútroštátnej tajnej služby ABW, ktorí niekoľko hodín prehľadávali priestory redakcie spravodajského týždenníka Wprost s cieľom získať kompromitujúce záznamy, sa skončila blamážou. Novinári z viacerých redakcií zabránili vydaniu notebooku šéfredaktora Wprostu Slawomira Latkowského so zdôvodnením, že chránia tlačové tajomstvo.
Policajná akcia zhoršila už tak hlbokú vládnu krízu vyvolanú nahrávkami. Premiér Donald Tusk čelí výzvam opozície, aby vyhodil niektorých ministrov a spolu s prezidentom Bronislawom Komorowskim už nevylučujú vypísanie predčasných volieb, ak sa nepodarí obnoviť dôveru v súčasnú vládu.

Poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet dnes oznámil, že je pripravený vzdať sa svojej funkcie po kritike, ktorá sa na jeho úrad zniesla z radov opozície a médií za raziu vyšetrovateľov v spolupráci s tajnou službou v redakcii týždenníka Wprost s cieľom zaistiť zvukové nahrávky kontroverzného rozhovoru guvernéra centrálnej banky Mareka Belku a ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza vo varšavskej reštaurácii.
Agenti poľskej vnútroštátnej tajnej služby ABW uskutočnili v stredu večer raziu v priestoroch redakcie spravodajského týždenníka Wprost s cieľom získať kompromitujúce záznamy. Ich niekoľko hodín trvajúca akcia sa skončila blamážou, pretože novinári z viacerých redakcií zabránili vydaniu notebooku šéfredaktora Wprostu Slawomira Latkowského so zdôvodnením, že chránia tlačové tajomstvo.
"Už som mnohokrát počul výzvy na moje odstúpenie. Ak by tento krok pomohol k upokojeniu situácie, som pripravený ho urobiť. Nemyslím si však, že by to bolo správne," povedal Seremet.
Premiér Donald Tusk v reakcii na kauzu, ktorá otriasa dôveryhodnosťou jeho vlády, nevylúčil vypísanie predčasných volieb.
Na nahrávke Belka diskutuje s ministrom vnútra o tom, ako by mohol pomôcť vláde zabezpečiť opätovné víťazstvo Tuskovej strany Občianska platforma (PO) v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2015, čo by bolo narušenie nezávislosti centrálnej banky.
Schválenie razie generálnou prokuratúrou kritizoval aj minister spravodlivosti Marek Biernacki, ktorý povedal, že šéf prokuratúry Seremet zašiel priďaleko a razia sa nikdy nemala uskutočniť.

Copyright © TASR 2014