18. 6. 2014

Zase to SME

Zase to SME


Presne pred rokom poslanci Národnej rady Slovenskej republiky zvolili do funkcie generálneho prokurátora JUDr. Jaromíra Čižnára. Tento fakt pripomína v dnešnom komentári Lukáš Fila v denníku SME, samozrejme, svojou optikou.
Lukáš Fila sa odvoláva na stanovisko Benátskej komisie a spochybňuje legitímnosť zvolenia Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora. (Benátska komisia sa explicitne vyjadrila k otázke menovania kandidátov na sudcov Ústavného súdu prezidentom SR). Svojvoľný výklad Lukáša Filu je navyše v diametrálnom rozpore s komentárom odborníka na ústavné právo a bývalého predsedu Ústavného súdu SR JUDr. Jána Mazáka, ktorý sa tiež k záverom Benátskej komisie vyjadruje v dnešnom denníku SME. Zástupca šéfredaktora však opomína fakt ( zámerne?), že existuje aj rozhodnutie Ústavného súdu SR, na základe ktorého sa bývalý prezident SR Ivan Gašparovič rozhodol nevymenovať zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša. Dnes toto rozhodnutie Ústavného súdu SR prinajmenšom berie na vedomie aj odborná verejnosť.
Denník SME tiež Jaromírovi Čižnárovi vyčíta, že na Generálnej prokuratúre SR naďalej pracuje JUDr. Dobroslav Trnka. Pripomeňme, že hoci ho disciplinárna komisia navrhla zbaviť funkcie prokurátora, Dobroslav Trnka sa odvolal a rozhodovať bude Krajský súd v Bratislave. Jaromír Čižnár v tejto súvislosti uviedol, že "vzhľadom na to, že pán JUDr. Dobroslav T. sa mal disciplinárneho previnenia dopustiť v súvislosti s výkonom funkcie (námestník GP SR), ktorú vtedy zastával, nevidím v súčasnej dobe dôvod, aby som k takémuto opatreniu pristúpil. Pán JUDr. Dobroslav T. nevykonáva riadiacu činnosť, a preto nie je dôvod na pozastavenie funkcie prokurátora. Najspravodlivejšie rozhodnutie bude možné vykonať až po verdikte odvolacieho súdu, na ktorý sa JUDr. Dobroslav T. obrátil". V súvislosti s neposkytnutím rozhodnutia disciplinárnej komisie bolo redaktorovi denníka SME Matúšovi Burčíkovi oznámené, že rozhodnutia, ktoré nie sú právoplatné, sa nezverejňujú, čo je v súlade s ustanovením § 55 M odsek 2 Zákona o prokuratúre. Do činnosti a rozhodnutí disciplinárnych komisií nemá právo zasahovať ani generálny prokurátor.
Na záver sa Lukáš Fila pýta, "keby po ňom aspoň ostali nejaké neodškriepiteľné zásluhy. Ale kde sú?" Nuž, kto ich nechce vidieť, tak ich, samozrejme, nevidí, alebo, žeby denník SME trpel stratou pamäti? Nedávno totiž (pred dvoma týždňami – 4.6.2014, Ján Krempaský), práve denník SME vymenoval prípady, v ktorých Jaromír Čižnár konal. Denník SME vymenúva napríklad – pokyn generálneho prokurátora na preverenie situácie v reedukačných centrách (z hľadiska dodržiavania ľudských a občianskych práv), pokyn na začatie konania v prípade "bielenia" zdravotnej dokumentácie v nitrianskej nemocnici, pokyn na začatie konania v prípade útoku v Moldave nad Bodvou a podobne. To je len zlomok z toho, čo spomína v uvedenom článku denník SME. Netreba opomenúť ani trestnú vec – bitku v Nitre, ktorú otvoril práve denník SME. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal okamžite udalosti spred baru Mariatchi preveriť, dôsledkom čoho bolo aj vyvodenie personálnej zodpovednosti v prípade okresného prokurátora. Za to, ako pristupoval k prevereniu tohto prípadu, (keď informoval poslancov Ústavnoprávneho výboru NR SR), si získal aj ich rešpekt, vrátane opozičných zákonodarcov! Prístup Jaromíra Čižnára ocenila aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská nasledujúci deň v komentári pre istý denník.
Dôkazom toho, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár je aktívny a vykonáva svoju funkciu zodpovedne, je aj počet podnetov, listov od občanov, ktorí sa na neho obracajú s dôverou o pomoc, o preverenie ich záležitostí. Len za posledných päť mesiacov dostal takmer 2000 podnetov od občanov, čo už teraz presahuje počet za minulý rok!
Aj toto sú, hoci len čiastkové skutočnosti, ktoré patria do ročnej bilancie Jaromíra Čižnára vo funkcii generálneho prokurátora. Lukáš Fila si pri ročnom hodnotení zvolil svoju optiku, ktorá zodpovedá hodnoteniu tohto denníka z pohľadu ich bývalého šéfredaktora Martina M. Šimečku. Na otázku, ako noviny vníma s odstupom rokov, bývalý šéfredaktor odpovedal: "Z novín na mňa dýcha, že nehľadáte pravdu, ale ju viete. Novinárskou povinnosťou je hľadať pravdu, nech je aj prekvapujúca a nepríjemná."(SME, 14.1.2013).

Andrea Predajňová hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky