21. 6. 2014

Zlatý žobrák 2014

Zlatý žobrák 2014
Sošku Zlatého žobráka pre najlepší program miestnej televízie si na jubilejnom 20. ročníku medzinárodného festivalu lokálnych TV Zlatý žobrák 2014 v Košiciach vybojoval poľsko-bieloruský dokument Rozsievač – poeticky spodobňujúci starosvetský kolobeh života na poľsko-bieloruskom vidieku ako cyklus dozrievania úrody. O dnešnom závere trojdňového medzinárodného festivalu lokálnych televízií za organizátorov informovala Slava Hriadeľová.
Hlavnú cenu v sekcii produkčné spoločnosti si odnieslo Španielsko a jeho „Defilé“ za hodnoverné postrehnutie bezmocnosti nezamestnaného pri pohľade na zamestnanú spoločnosť. V sekcii mladý autor získal prvenstvo belgický film „Electric Indigo“ za pôvodnosť a hĺbku, s akou pristúpil k námetu o dcére homosexuálnych partnerov porodenej náhradnou matkou.
V súťaži bodovali aj dva slovenské programy. Cena Rady pre vysielanie a retransmisiu za najlepší slovenský film získal film mladého režiséra Mateja Ligača z Akadémie umení v Banskej Bystrici "Hokej na sánkach", približujúci príbeh o Martinovi Joppovi, reprezentantovi v paraolympijskom športe. Jedno zo šiestich čestných uznaní si vyslúžilo rozprávanie Petra Komára (Akadémia umení v Banskej Bystrici) Ja a Lucia o mladej dvojici, ktorá sa pasuje so skutočnosťou, že onedlho privedie na svet potomka.
Bieloruský člen poroty, režisér Andrej Kutsyla postrehol, že drvivú väčšinu diel vytvorili práve mladí autori. „Na víťaznom filme "Electric Indigo" sme sa dokonca jednoznačne zhodli všetci porotcovia, čo sa nestáva často. Ide o skutočne pútavo nakrútenú snímku,“ povedal Kutsyla.
Záverečné odovzdávanie cien v Kasárňach Kulturparku v Košiciach urobilo bodku za jubilejným 20. ročníkom medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák. Sedemčlenná porota pod vedením Eda Baumestera z USA vyberala spomedzi 240 príspevkov.
„Keď sme začínali, programy mali síce obsahový náboj, ale z dnešného pohľadu boli technicky nevyzreté. Za tie roky všetky programy pri úsilí osloviť svojho cieľového diváka sa stali prepracovanejšími, účinnejšími, ba aj zábavnejšími. Dnešná široká cenová dostupnosť potrebného vybavenia a strihového príslušenstva posunula kvalitatívnu latku nahor v podobe premyslených a vycibrených produkcií, často prinášaných nadanými mladými autormi. Eva Dekanovská udržala festival nažive napriek pretrvávajúcim finančným suchotám. Splodila spoločenstvo, rodinu tvorcov. A až raz napíšu dejiny mediálneho rozvoja v Európe, toto podujatie sa ocitne na čestnom mieste,“ povedal dlhodobý predseda poroty Ed Baumester.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.