23. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptský sudca odsúdil dnes troch novinárov televíznej stanice al-Džazíra na sedem rokov väzenia po tom, ako ich uznal za vinných aj z pomáhania "teroristickej organizácii" uverejňovaním klamstiev.
K odsúdeným patria Austrálčan Peter Greste, korešpondent al-Džazíry so sídlom v Keni, a tiež šéf káhirskej redakcie vysielania al-Džazíry v angličtine Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo, informovala tlačová agentúra Reuters.
Tretím obžalovaným bol Egypťan Bahir Muhammad, ktorého navyše odsúdili na ďalšie tri roky väzenia pre obvinenia týkajúce sa vlastnenia zbrane. Ďalších 11 obžalovaných odsúdili v neprítomnosti na tresty až do desať rokov väzenia.

Televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare vyzvala dnes Egypt na zrušenie rozsudku nad svojimi tromi novinármi a odmietla sedemročné tresty väzenia.
Riaditeľ anglického vysielania al-Džazíry Al Anstey vo vyhlásení uviedol, že "neexistuje ospravedlnenie" za uväznenie ich troch kolegov čo len na jedinú minútu. Dodal, že ich odsúdenie odporuje logike, akémukoľvek zdaniu spravodlivosti a nedáva zmysel, informovala agentúra Reuters.
Anstey zdôraznil, že je iba jedno rozumné východisko - a to zrušiť rozsudok a aby Egypt uznal spravodlivosť. Povedal tiež, že nebudú mlčať a budú pokračovať v úsilí o skončenie väznenia svojich kolegov.
Egyptský súd odsúdil dnes troch novinárov al-Džazíry na sedem rokov väzenia. K odsúdeným patria Austrálčan Peter Greste, korešpondent al-Džazíry so sídlom v Keni, a tiež šéf káhirskej redakcie anglického vysielania al-Džazíry Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo.
Tretím obžalovaným bol Egypťan Bahir Muhammad, ktorého navyše odsúdili na ďalšie tri roky väzenia pre obvinenia týkajúce sa vlastnenia zbrane.

Poľský spravodajský týždenník Wprost informoval, že získal ďalšiu tajnú nahrávku, na ktorej bývalý minister hovorí, že vládnuca strana vyrovnala dlhy konkurenčného kandidáta, aby sa stiahol z prezidentských volieb v roku 2005.
Ide o najnovšiu zo série záhadných nahrávok, ktoré poškodili povesť vlády a stali sa najväčšou výzvou pre premiéra Donalda Tuska od jeho nástupu k moci v roku 2007, uviedla dnes agentúra Reuters.
Wprost zverejnil v nedeľu na svojej webovej stránke úryvky z rozhovoru, ktorý podľa neho viedli v reštaurácii bývalý minister dopravy a výstavby Slawomir Nowak a Dariusz Zawadka, niekdajší veliteľ armádnych špeciálnych jednotiek a terajší zástupca šéfa štátnej spoločnosti PERN, prevádzkujúcej ropovody.
Obaja hovorili o prezidentských voľbách v roku 2005, v ktorých popredný kardiochirurg Zbigniew Religa oznámil kandidatúru, neskôr ju však stiahol a podporil Tuska.
"V roku 2005, pamätám si, sme prevzali jeho dlhy, aby sa stiahol," povedal podľa správy Nowak s tým, že volebný štáb Religu narobil "strašné" dlhy. "On potom podporil Donalda, že? No, práve preto, že sme zaplatili jeho dlhy."
Tusk prehral voľby v druhom kole v súboji s Lechom Kaczynským, ktorý bol prezidentom do úmrtia pri havárii lietadla v roku 2010. Tusk sa stal premiérom v roku 2007 po víťazstve svojej Občianskej platformy (PO) v parlamentných voľbách.
Nowak sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril. Religa zomrel v roku 2009. Zawadka v e-maile pre Reuters uviedol, že podal oznámenie na prokuratúru, že bol obeťou nelegálneho odpočúvania. Prokuratúra podľa neho už prípad vyšetruje a on sa k nemu nemôže vyjadrovať, pokým nebude toto konanie uzavreté.
Hovorca varšavskej prokuratúry vyšetrovanie potvrdil.
Tuskova vláda už čelí výzvam opozície na odstúpenie a predčasné voľby po tom, ako Wprost minulý víkend zverejnil tajne nahratý rozhovor medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, v ktorom hovorili o tom, ako môže centrálna banka, ktorá by mala byť nezávislou, pomôcť vláde zabrániť volebnej porážke.
Belka a Sienkiewicz tvrdia, že ich vyjadrenia boli vytrhnuté z kontextu, že neporušili žiaden zákon a že hovorili len o hypotetických scenároch, ktoré neboli realizované.
Tusk označil odpočúvanie štátnych predstaviteľov za pokus o prevrat. Nie je jasné, kto stojí za nahrávkami, ani prečo ich zverejňujú teraz. Ich autentickosť dosiaľ nikto nespochybnil.
Nowak, ktorý viedol mediálnu kampaň Tuska pred voľbami v roku 2005, odstúpil z ministerského postu vlani v novembri. Prokuratúra vtedy oznámila, že ho vyšetruje, pretože jeho majetkové priznanie neobsahovalo všetky položky, ktoré podľa zákona malo. Nowaka odvtedy obžalovali a v súčasnosti prebieha proces.

Poľský premiér Donald Tusk dnes uviedol, že zverejnené tajné nahrávky štátnych predstaviteľov sú pokusom destabilizovať krajinu. Vyhlásil tiež, že nelegálne odpočúvanie ho neprinúti urobiť personálne zmeny vo vláde.
      Všetko poukazuje na "plánovanú akciu", ktorá nemá poškodiť meno vládnucej strany, ale ochromiť poľský štát v kritickom momente v situácii Európy a Ukrajiny, uviedol Tusk. Predseda poľskej vlády súčasne zdôraznil, že "nevyvodí žiadne dôsledky voči politikom, ktorých hriechom sú necenzurované vyjadrenia počas dôverného rozhovoru", citovala ho agentúra DPA. Podľa vlastných slov sa sústredí na zistenie a potrestanie tých, ktorí stoja za odpočúvaním - o štýl vyjadrovania ministrov sa bude zaujímať až po tom, "ako zasiahol zákon a znova obnovíme pocit stability a bezpečnosti štátnych inštitúcií".
      Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski predtým vyhlásil, že za tajnými nahrávkami súkromných rozhovorov jeho a ďalších činiteľov, ktorých únik uvrhol vládu do krízy, stojí skupina organizovaného zločinu.
      Spravodajský týždenník Wprost v nedeľu zverejnil prepis nahrávky rozhovoru, podľa ktorého Sikorski tvrdí, že spojenectvo Poľska s USA je bezcenné či dokonca škodlivé, pretože vyvoláva falošný pocit bezpečia.
      Pred týždňom Wprost zverejnil rozhovor, v ktorom guvernér centrálnej banky podľa všetkého ponúka vládnucej strane pomoc pri zabezpečení jej opätovného zvolenia, čo by bolo porušením nezávislosti jeho inštitúcie.

Copyright © TASR 2014


Malajzijský najvyšší súd v pondelok potvrdil nariadenie zakazujúce nemoslimom používať výraz Allah prevzatý do tamojšieho jazyka z arabčiny na označenie Boha, s čím nesúhlasia menšinoví kresťania. Porota zamietla v pomere štyri ku trom odvolanie rímskokatolíckej cirkvi proti rozhodnutiu nižšieho súdu z roku 2013, ktoré sa týkalo uvádzania slova v cirkevnom týždenníku vydávanom v malajčine. Veriaci používajúci tento jazyk bežne hovoria o "Allahovi", podľa malajzijskej vlády by tak však mali robiť len moslimovia, ktorí tvoria takmer dve tretiny z 29-miliónovej populácie. Zdôvodňuje to názorom, že iné vierovyznania by mohli moslimov týmto spôsobom zneisťovať a navádzať ich ku konvertovaniu. Prestavitelia kresťanov zasa upozorňujú, že členovia malajzijskej cirkvi slovo Allah už dávno používajú vo svojich Bibliách a piesňach.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.