22. 6. 2014

FEST ANČA

FEST ANČA

Hlavnú cenu Anča Award získal na 7. ročníku medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča írsky film Záver/Coda autora Alana Hollyho. Podľa riaditeľky festivalu Jany Slezákovej predstavili od 18. do 22. júna na viacerých miestach Žiliny 502 krátkych a celovečerných filmov.
"Fest Anča ponúkla za päť dní obrovský rozsah animovaného filmu, ktorý sa snažíme mapovať aj v hraničných formách. Ale dominantou festivalu je medzinárodná súťaž vo viacerých kategóriách. Filmy prichádzajú naozaj z celého sveta. Nemáme žiadne obmedzenie, takže ktokoľvek má záujem, môže sa prihlásiť. Tento rok sa do súťaže prihlásili aj filmy z Ekvádoru, čo naozaj nepokladáme za animátorskú veľmoc," povedala Slezáková.
Program festivalu doplnilo viacero prednášok, workshopov, odborných diskusií, výstav či koncertov. Po prvý raz bolo súčasťou festivalu Pitching fórum. "Jeho cieľom bolo prezentovať slovenských animátorov a nové animátorské projekty slovenským inštitúciám, ktoré by mohli vstúpiť do koprodukčnej spolupráce či projekty finančne podporiť," podotkla Slezáková k podujatiu, na ktorom sa predstavili aj RTVS, Audiovizuálny fond a Creative Europe Desk.
Ďalším podujatím pre profesionálne publikum bolo fórum We Need to Talk About Animation, v rámci ktorého sa na Fest Anči stretli pedagógovia európskych škôl či Stretnutie riaditeľov európskych partnerských festivalov animovaného filmu. Dejiskom festivalu bola Stanica Žilina Záriečie, ale aj Rondel Club, Nová synagóga, Ster Century Cinemas či Považská galéria.

Copyright © TASR 2014