27. 6. 2014

Modrý anjel Art Film Festu

Modrý anjel Art Film Festu

Česko-francúzsky film režiséra Petra Václava Cesta ven získal hlavnú cenu Modrého anjela na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne v kategórii hraných filmov. Modrého anjela za najlepší krátky film si vybojoval kanadský hraný film So sklonenou hlavou režiséra Maxima Girouxa. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Forza Zuzana Čižmáriková.
„Film Cesta ven zachytáva silnú realitu, s ktorou sa musíme všetci vysporiadať. Oceňujeme dôležitosť témy, pravdivé detaily, prácu s nehercami a zobrazenie mikrosituácií,“ zdôvodnila medzinárodná porota hraných filmov na čele s predsedom, rumunským hercom Răzvanom Vasilescom.
Česko-francúzska koprodukcia bola ocenená aj Modrým anjelom za najlepší ženský herecký výkon, z ktorého sa teší Klaudia Dudová za „veľmi prirodzené a autentické stvárnenie postavy“. Režisérovi padla do oka na rómskej zábave, a hoci nemala herecké ambície a vo filme sa objavila po prvýkrát, vytvorila autentickú hrdinku.
Päťčlenná medzinárodná porota udelila Modrého anjela za najlepšiu réžiu mexickému tvorcovi Fernandovi Eimbckemu za snímke Klub Sandvich. Klub Sandvich si z Art Film Festu odnáša ďalšieho Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon pre Maríu Renée Prudencio. „Pri jej hereckom výkone človek pochopí, čo pre dieťa znamená dokonalá matka,“ zdôvodnila porota.
Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon putuje z Art Film Festu britskému hercovi Eddiemu Marsanovi, ktorý stvárnil hlavnú postavu vo filme Tichý život režiséra Uberta Pasoliniho. Zvláštne uznanie dostala nórska snímka List kráľovi režiséra Hishama Zamana. Ďalšie Zvláštne uznanie získal čilsko-francúzsky film Zabiť človeka režiséra Alejandra Fernándeza Almendrasa. Porota ho odmenila za inšpiratívnu úvahu o tom, čoho by bol človek schopný v extrémnej situácii, a za to, že preniká do hlbín ľudskej mysle.
Cenu primátora mesta Trenčín si odniesol ukrajinský film Klan. Spoločné ocenenie Film Europe Award a Art Film Festu získali slovenskí tvorcovia Peter Begányi a Andrej Kolenčík za krátkometrážnu parodickú komédiu Výstava, s ktorou sa zúčastnili mnohých zahraničných festivalov, kde získali viacero uznaní, vrátane hlavnej ceny na srbskom festivale Kustendorf v januári 2014, ktorý organizuje slávny režisér Emir Kusturica. Ich film sa presadil v konkurencii 400 prihlásených filmov.
V poradí 22. ročník Art Film Festu premietol počas sedemdňového filmového maratónu 133 filmov zo 49 krajín.

Copyright © TASR 2014