30. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila na internete ďalšie propagandistické video so zajatým britským fotoreportérom Johnom Cantliem. S odvolaním sa na britské médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.
Na videozázname podľa médií rukojemník teroristov kritizuje stratégiu amerického prezidenta Baracka Obamu v boji proti extrémistom; okrem iného i vzdušné útoky USA a ich spojencov v Iraku.
Štyridsaťtriročný Brit ďalej hovorí, že Slobodná sýrska armáda (FSA) je "nedisciplinovaná, skorumpovaná a dlhodobo neefektívna". Americká vláda chce príslušníkov FSA, ktorá bojuje za zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vycvičiť na boj proti IS, pripomína DPA.
Britského fotoreportéra uniesli v Sýrii v novembri 2012. Bývalý reportér novín Sunday Times, The Sun a Sunday Telegraph, oblečený v oranžovej väzenskej kombinéze, sa na videu IS objavil aj 18. septembra. "V niekoľkých nasledujúcich príspevkoch vám ukážem pravdu o tom, ako sa Západ snaží vtiahnuť verejnosť do priepasti ďalšej vojny s Islamským štátom," prihováral sa vtedy z videa Cantlie, ktorý zároveň obvinil britskú vládu, že sa ho zriekla.
Ministerstvo zahraničných vecí v Londýne podľa médií v súvislosti s najnovším videom militantov z IS uviedlo, že jeho obsah bude analyzovať.

Copyright © TASR 2014