1. 10. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár zrušil dnes uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru, ktorým bolo vznesené obvinenie novinárovi Dušanovi K. za článok Prešovská Hlava XXII publikovaný v týždenníku Trend.
"Generálny prokurátor dnes po preskúmaní príslušných spisových materiálov v zmysle paragrafu 363 odsek 1, odsek 3 Trestného poriadku, zrušil uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Prešov o zamietnutí sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia a zároveň zrušil i uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru, ktorým bolo vznesené obvinenie Mgr. Dušanovi K. Vyšetrovateľovi Policajného zboru prikázal, aby vo veci opätovne konal a rozhodol," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Čižnár už 8. septembra vydal pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu na preskúmanie zákonnosti trestného stíhania Dušana K.
Polícia pôvodne obvinila novinára Dušana K. z ohovárania za článok Prešovská Hlava XXII, publikovaný v týždenníku Trend. Hrozilo mu väzenie na jeden až päť rokov. Informoval o tom portál Mediálne.sk, podľa ktorého reportér v auguste 2013 písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Jaroslava Dujavu. Ten bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok Dujavu a ďalších troch policajtov sa stal premlčaný.
Portál ďalej informoval, že trestné oznámenie v súvislosti s textom podal Dujava. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, mal mu podľa vyšetrovateľa prešovskej polície spôsobiť spoločenskú aj pracovnú ujmu, konkrétne napríklad tak, že Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, kde pracoval ako externý doktorand, s ním neuzavrela pracovnú zmluvu na ďalší školský rok. Prokuratúra podľa informácií portálu novinárovu sťažnosť voči policajnému obvineniu zamietla.
Portál ďalej informoval, že Dujava v písomnom stanovisku pre Mediálne.sk zdôraznil, že trestné oznámenie nepodal proti konkrétnym osobám, ale na neznámeho páchateľa. Tvrdil, že od roku 2003 je obeťou účelovej kriminalizácie jeho osoby a cielenej škandalizácie cestou médií. Zdôraznil, že trestné konania sa skončili jeho právoplatným oslobodením spod obžaloby. Novinár Dušan K. podľa portálu uviedol, že článok bol kritikou nečinnosti súdu. "Stíhanie hodnotím ako absurdné. Človek, ktorý podľa obžaloby opakovane zneužíval právomoci verejného činiteľa, je pre nekonajúci súd nevinný. Človek, ktorý o tom informoval verejnosť, je trestne stíhaný," uviedol.


Copyright © TASR 2014