28. 9. 2014

Zomrel Petr Skoumal

Zomrel Petr Skoumal

Vo veku 76 rokov zomrel dnes ráno v nemocnici v pražských Střešoviciach po ťažkej chorobe hudobník Petr Skoumal. ČTK to povedal jeho dlhoročný spolupracovník, spevák Michal Prokop. Skoumal napríklad napísal hudbu pre jednu z najznámejších Prokopových piesní Kolej Yesterday. Bol ale známy nielen písaním pesničiek pre dospelých i deti, ale tiež napríklad tvorbou filmovej hudby.
"Zo spoločných vecí určite nezabudnem na Kolej Yesterday. Navyše má tento rok tá rovnomenná doska 30. výročie a tento piatok vyšla reedícia. Z poslednej spolupráce na doske Sto rokov na ceste, ktorá vyšla pred dvoma rokmi, sú dve krásne veci od Petra - piesne Stodolní a Kefka na zuby, "povedal Prokop.
Hudobný publicista Jiří Černý označil zosnulého hudobníka za najoriginálnejšieho českého skladateľa populárnej hudby za posledných 30 rokov. "Peter bol všestranne hudobne vzdelaný. Bol klavirista, takže chcel študovať klavír, ale nezobrali ho, pretože mal malé rozpätie prstov. Tak študoval dirigovanie a riadenie zboru, aj keď neviem, že by niekedy nejaký zbor riadil, "povedal." V pamäti mu ale zostalo všetko, takže si mohol dovoliť neuveriteľné veci - treba citovať v pesničkách texty opier, "poznamenal.
Petr Skoumal je pražským rodákom a hudobné vzdelanie získal najprv práve na pražskom konzervatóriu. Učil sa dirigovanie a neskôr na brnianskej JAMU pridal ešte riadenia zboru. Po štúdiách sa venoval scénickej hudbe, pracoval napríklad v Činohernom klube v Prahe, kde bol režisérom a hudobným dramaturgom.
Tam sa tiež stretol so spisovateľom a pesničkárom Janom Vodňanským, ktorý sa stal tiež dlhoročným Skoumalovým spolupracovníkom. Predstavenie tejto autorskej dvojice konaná v Činohernom klube koncom 60. rokov a vystúpenie po vysokoškolských kluboch v 70. rokoch sa stala legendou. Tento rok v máji napríklad uplynulo 45 rokov od chvíle, čo malo na javisku klubu premiéru ich predstavenia S úsmevom idiota. Pri tej príležitosti obaja umelci uviedli výber piesní, situačných koláží, riekaniek a improvizáciou.
Skoumal tvoril aj filmovú hudbu. Diváci ju mohli počuť napríklad v niekoľkých snímkach Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljak, ako boli Jára Cimrman ležící spiace alebo Rozpustený a vypustený. A rad ľudí všetkých vekových kategórií určite nezabudne napríklad na znelku večerníčku Maxipes Fík.
Hovorca Ochranného zväzu autorského (OSA) Petr Soukup oznámil, že Skoumal má v databáze zväze registrované 779 skladieb. "V apríli tohto roku bol vyznamenaný pri príležitosti osláv 95 rokov LITA ao dva mesiace neskôr získal cenu ako najúspešnejší český autor v zahraničí za rok 2013," doplnil.

Copyright © ČTK 2014