2. 10. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

  



Hnutie NOVA sa rozhodlo podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie na preskúmanie dodávateľa lokálnej televízie Staromestská TV v bratislavskom Starom Meste. Ako dnes povedal podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, podnet sa rozhodli podať pre pochybnosti o transparentnosti, hospodárnosti a zákonnosti tohto prípadu.
"Podozrenia vznikli na základe medializovaných informácií, podľa ktorých dodávateľ tejto služby bol vybratý bez súťaže a zmluva medzi dcérskou spoločnosťou mestskej časti Staromestskou a.s. a súkromnou spoločnosťou Cheops production nebola zverejnená na internete," povedal Grendel. Ako dodal, zákon o verejnom obstarávaní sa síce nevzťahuje na zákazku, ktorou vysielateľ nadobúda programový materiál na vysielanie a dcérska spoločnosť teda ako vysielateľ teoreticky nemusela vyhlásiť súťaž. Aj za týchto okolností však podľa Grendela bolo povinnosťou spoločnosti postupovať hospodárne, lebo nakladala s verejnými peniazmi. Pochybenie sa podľa Grendela týkajú aj zverejnenia zmluvy na internete. Občiansky zákonník hovorí, že ak sa do troch mesiacov od uzavretia zmluvy daná zmluvy nezverejnila, platí, že k uzavretiu zmluvy nedošlo. "Podľa medializovaných informácií nebola zmluva zverejnená na internete, hoci bola uzavretá v júni minulého roka. Ak to je pravda, potom táto zmluva je neplatná," dodal Grendel.
Informáciu o zmluvách priniesli Bratislavské noviny, podľa ktorých akciovka mestskej časti uzavrela vlani bez súťaže desaťročnú zmluvu na výrobu programov pre Staromestskú televíziu a neskôr pribudla ďalšia desaťročná zmluva s touto firmou, vďaka ktorej bude môcť spoločnosť využívať priestory Starého Mesta za symbolické nájomné.
"Vedenie Starého Mesta sa ohradzuje voči nepravdivým tvrdeniam, ktoré boli zverejnené v Bratislavských novinách. Projekt Staromestskej TV je nastavený tak, že šetrí mestskej časti Staré Mesto státisíce eur ročne. Mestská časť pripravuje žalobu," informovalo vedenie Starého Mesta cez jej hovorkyňu Alexandru Obuchovú po článku v Bratislavských novinách s tým, že mestská časť poskytla priestory Staromestskej a.s. pre účely Staromestskej TV na základe uznesenia zastupiteľstva. "Priestory boli poskytnuté bezplatne na základe toho, že za mesačné vysielanie platí mestská časť Staromestskej a.s. iba 3 400 eur, ročne 40 800 eur, čo zďaleka nemôže pokrývať skutočné náklady lokálnej TV. V priestoroch miestneho úradu, ktoré boli skoro 20 rokov nevyužívané, tak vznikol nový verejný kultúrny priestor. Takmer denne sa tu konajú kultúrne podujatia bez akýchkoľvek nákladov mestskej časti," dodala Obuchová.
Podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, ktorý oznámil podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aj Radoslav Števčík, šéfredaktor Bratislavských novín, ktoré priniesli informáciu o zmluvách, sú súpermi súčasnej starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej v novembrových komunálnych voľbách o stoličku starostu Starého Mesta.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko k podanému podnetu na Úrad pre verejné obstarávanie aj vedenie Starého Mesta.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.