13. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarská vláda navrhla zvýšiť najvyššiu sadzbu dane z reklamy zo 40 na 50 percent, oznámil v Budapešti zástupca štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva zodpovedný za dane Zoltán Pankucsi. Podľa internetového vydania denníka Népszabadság programový riaditeľ komerčnej televízie RTL Klub Péter Kolosi vyhlásil, že ide o ďalší útok vlády Viktora Orbána na slobodu tlače.
Najvyšší kľúč z reklamy bol doposiaľ na základe dosiahnutých príjmov uplatňovaný práve iba v prípade najväčšej komerčnej televízie RTL Klub, ktorá od zavedenia dane z reklamy veľmi ostro kritizuje činnosť maďarskej vlády.
Podľa Kolosiho chce kabinet týmto krokom znemožniť RTL Klub a znamená to aj ďalší útok na slobodu tlače v Maďarsku.
Parlament 11. júna schválil v zrýchlenom konaní vládny návrh zákona na zavedenie zdanenia príjmov médií z reklamy. V zmysle prijatej právnej normy mediálne podniky, vydavateľstvá, prevádzkovatelia reklamných nosičov na otvorených priestranstvách a tí, ktorí zverejňujú reklamy na internete, budú musieť platiť daň z príjmov z reklamy, ale aj z nákladov na vlastnú reklamu.
Kľúč zdanenia je závislý od výšky príjmov z reklamy, pričom zaviedli celkom päť sadzieb. Pri príjme do 500 miliónov forintov (1,65 milióna eur) je nulová sadzba. Najvyššia sadzba je pri príjme nad 20 miliárd forintov (66 miliónov eur), pri ktorej muselo médium zaplatiť doposiaľ až 40-percentnú daň. Príjmy nad 20 miliárd forintov ročne dosiahla jedine televízia RTL Klub.

Turecká štátna televízia TRT informovala vo vrcholiacej kampani pred prezidentskými voľbami neobjektívne, pričom zvýhodnila vtedajšieho premiéra a medzičasom zvoleného prezidenta krajiny polmesiaca Recepa Tayyipa Erdogana. Konštatovala to celoštátna volebná komisia.
Dozorný orgán elektronického médiá, ktoré je prevádzkované z prostriedkov daňových poplatníkov, zaviazal vedenie televízie, aby namiesto 11 plánovaných programov odvysielalo dokumenty a súčasne informovalo svojich divákov o príčinách sankcií, píše tlačová agentúra Reuters.
Sankciám predchádzala sťažnosť tureckej volebnej komisie, v zmysle ktorej TRT venovala Erdoganovým predvolebným vystúpeniam v dňoch 6.-8. augusta 2014, teda krátko pred hlasovaním z 10. augusta 2014, celkove 326 minút vysielacieho času, pričom jeho súperom neposkytla na podobné účely ani minútu.
Pre televíziu TRT je terajší postih vôbec prvým trestom v jej 45-ročnej histórii.

Copyright © TASR 2014



Reality šou Osbournovci, ktorú v rokoch 2002 - 2005 vysielala televízna stanica MTV, sa dočká pokračovania. Moderátorka Sharon Osbourne o tom informovala v reláciách Loose Women a The Talk. "Nevráti sa celkom ako skutočná séria, bude to skôr niečo ako update. Vznikne nanajvýš šesť až osem epizód, ktoré budú zachytávať náš súčasný stav a to, kde sa práve nachádzame. Je to už dlho, čo sme boli na obrazovkách spolu ako rodina a naša rodina sa odvtedy rozrástla. Máme vnučku a úžasnú nevestu," vyjadrila sa v The Talk 62-ročná manželka britského hudobníka Ozzyho Osbourna, pričom odkazovala na dvojročnú dcéru Jacka Osbourna Pearl a jeho manželku Lisu Stelly. "Zariadil to môj manžel, pretože keď sa s odstupom času pozrel na svoj život, povedal 'Chcel by som, aby sme mohli nakrúcať Osbournovcov teraz, keď som čistý a triezvy'," dodala.
V reboote šou by sa mali objaviť aj deti Sharon a Ozzyho Osbournovcov - Kelly, ktorá sa živí ako speváčka, moderátorka a návrhárka, a spomínaný Jack. Zatiaľ však nie je jasné, či sa v ňom ukáže aj ich najstaršia dcéra Aimee. Rovnako nie je známe, ktorá televízna stanica bude program vysielať. Hovorca MTV sa totiž pre magazín Us Weekly vyjadril, že ich televízia ho na obrazovky neuvedie.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané