13. 11. 2014

Zápas SR "19" - Azerbajdžan "19" bol najsledovanejším prenosom

Zápas SR "19" - Azerbajdžan "19" 
 najsledovanejším prenosom

Stredajší zápas prvej fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2015 hráčov do 19 rokov medzi Slovenskom a Azerbajdžanom z maďarského Dunaujvárosu (4:1) si v priamom prenose na oficiálnom konte Slovenského futbalového zväzu na YouTube pozrelo 15 375 divákov, ktorí sa pripojili na sledovanie prenosu zo 107 krajín sveta. Maximálny súbežný počet divákov v jednom momente bol 2528. Zápas zverencov trénera Milana Malatinského sa stal najúspešnejším športovým prenosom Slovenského futbalového zväzu na jeho oficiálnom konte na stránke www.youtube.com/sfzofficial.
Priame prenosy začal Slovenský futbalový zväz vysielať na svojom oficiálnom konte na YouTube v októbri 2013. Predchádzala tomu krátka testovacia prevádzka na serveri Ustream.com, na ktorom zväz odvysielal tri zápasy vtedajšej reprezentácie do 17 rokov na medzinárodnom turnaji vo Švédsku. Partia okolo Tomáša Vestenického sa v súčasnosti spája aj s ďalším míľnikom v priamych prenosoch SFZ.
Najúspešnejším nešportovým prenosom je zatiaľ tlačová konferencia reprezentačného trénera Jána Kozáka a jeho kolegu Vincenteho del Bosqua 9. októbra po zápase kvalifikácie ME 2016 Slovensko - Španielsko (2:1), kde síce maximálny počet divákov v jednom momente presiahol 4000, celkový súčet divákov v priamom prenose však zostal tesne pod hranicou
10 000. Zo záznamu si túto tlačovú konferenciu pozrelo už 32 265 divákov.
Absolútny rekord v počte "reprízovaných" priamych prenosov stále drží tlačová konferencia trénera Jána Kozáka po vlaňajšom víťaznom prípravnom zápase Poľsko - Slovensko (15. novembra vo Vroclave - výsledok 0:2), ktorú síce v priamom prenose sledovalo len 61 ľudí, no zo záznamu si ju pozrelo už 80 145 divákov.
"Ukazuje sa, že sa napĺňa náš predpoklad, že je tu veľký hlad po futbale, po prenosoch zo zápasov mládežníckych reprezentácií, pohárovej súťaže a celkovo futbalu, ktorý sa nedostáva zvyčajne na televízne obrazovky a do hlavného spravodajstva. Zaviedli sme nový štandard priamych prenosov z tlačových konferencií reprezentačného tímu doma i v zahraničí, čo vysoko oceňujú fanúšikovia ako aj odborná verejnosť. Neustále sa snažíme vylepšovať priame prenosy. Ich súčasťou v prípade zápasov je už aj časomer, skóre a dodatkové informácie. V rozvíjaní priamych prenosov budeme naďalej pokračovať," povedal hovorca SFZ Juraj Čurný.
Priame prenosy v súčasnosti pripravuje iba jeden štáb, preto v súčasnosti je počet priamych prenosov limitovaný. V najbližšom období pripravuje Slovenský futbalový zväz priame prenosy z tlačovej besedy Jána Kozáka pred tréningom na zápas v Macedónsku (14. novembra o 18.15 h) a následne aj po samotnom stretnutí (15. novembra), rovnako aj obe TB kouča reprezentácie pred a po súboji s Fínskom. V pláne vysielania sú aj zápasy Slovnaft Cupu Skalica - Slovan Bratislava (19. novembra) a Žilina - Trnava (25. novembra). "Naši diváci nastavujú naše štandardy stále vyššie. Oni nás v dobrom nútili hľadať cesty, ako prenosy vylepšiť. V súčasnosti je našou prioritou najlepšie možné pripojenie, aby sme mohli vysielať v HD kvalite, to však nie vždy je možné. Určite by sme chceli vylepšiť infografiku, ktorá je momentálne vyskladaná od viacerých dodávateľov a treba ju zosúladiť. Toto je naša úloha na zimnú prestávku," uviedla Andrea Čurná, ktorá zastrešuje projekt priamych prenosov pre Slovenský futbalový zväz.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.