25. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká vysielacia stanica CNN obnoví svoje vysielanie v Ruskej federácii. Ruský federálny dozorný úrad pre telekomunikácie Roskomnadzor v utorok informoval, že TV stanici udelil licenciu na ďalších desať rokov. Udelenie licencie potvrdil aj zdroj zo CNN. „Dvadsiateho tretieho marca sme dostali licenciu od Roskomnadzora na vysielanie v Rusku na desať rokov,“ povedal pre ruský denník Izvestja. Šéf Roskomnadzoru Aleksandr Žarov povedal, že udeleniu povolenia predchádzali intenzívne rokovania. „Vítam, že CNN dodržiava dohody dosiahnuté v rokovaniach a dúfam, že bude taká bezchybná, aj čo sa týka obsahovej stránky,“ vyhlásil Žarov.
CNN zastavila svoje vysielanie v Rusku k 31. decembru 2014. Dôvodom boli zmeny v ruských mediálnych zákonoch, ktoré obmedzujú zahraničné vlastníctvo médií. Moskva sa snaží regulovať činnosť médií v Rusku. Minulý rok schválený zákon napríklad vyžaduje obmedzenie zahraničnej majetkovej účasti v médiách na 20 percent do konca roka 2016. Kritici prísne zákony považujú za obmedzovanie slobody slova.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rozhlasová reportérka Ann-Kristin G. z nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa včera po druhý raz narodila.
Dvadsaťjedenročná spolupracovníčka lokálnej rozhlasovej stanice Radio Neandertal bola od piatka súkromne v katalánskej metropole a mala sa vrátiť z Barcelony do vlasti predpoludňajšou linkou spoločnosti Germanwings. Napokon sa však na poslednú chvíľu spoločne s priateľom rozhodla predĺžiť si pobyt v Katalánsku a odletieť do vlasti až večerným spojom. To jej zrejme zachránilo život, pretože haváriu airbusu, na ktorý mala pôvodne letenku a ktorý sa v horskej oblasti v južnom Francúzsku zrútil z doteraz nezistených príčin, neprežil zrejme nikto zo 150 osôb na palube.
Správu prinieslo internetové vydanie nemeckého týždenníka Focus.
Reportérka podľa vlastných slov skolabovala po tom, ako sa dozvedela o havárii lietadla, a následnú hodinu ňou lomcoval plač.
Bezprostredne po zverejnení informácie o leteckom nešťastí sa telefonicky skontaktovala s dcérou novinárkina matka, ktorej prvá otázka znela, či je Ann-Kristin ešte na zemi.
Do Düsseldorfu by sa mala vrátiť v priebehu dnešného večera, pred nástupom do lietadla však netajila zmiešané pocity a strach, ktorý z lietania doteraz nemala.
Pred sídlom leteckej spoločnosti Germanwings v Kolíne nad Rýnom sa dnes večer zhromaždilo okolo 100 kapitánov lietadiel a letušiek, aby si tu mlčky, zapaľujúc sviečky i kahance a držiac sa za ruky, uctili pamiatku obetí dnešného leteckého nešťastia, ktoré neprežil v južnom Francúzsku zrejme nikto zo 144 pasažierov ani šiestich členov posádky.
Viacerí z účastníkov pietnej spomienky mali na sebe ešte služobné uniformy, informovala tlačová agentúra DPA.

Copyright © TASR 2015