25. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Šéf thajskej chunty Prajut Čan-oča slovne napadol novinárov, pričom vyhlásil, že by jednoducho popravil tých, čo neinformujú pravdivo. Už vo februári Prajut médiám pohrozil, že má moc ich dať zavrieť. V stredu však zaujal ešte tvrdší postoj. "Pravdepodobne ich jednoducho popravíme," povedal šéf chunty bez náznaku úsmevu, keď sa ho novinári pýtali, ako by vláda pristupovala k tým, čo sa nedržia oficiálnej línie. "Nemusíte podporovať vládu, ale máte informovať pravdivo," podotkol bývalý šéf armády. Novinárom povedal, aby svojím písaním podporovali národné zmierenie v kráľovstve.
Armáda uskutočnila 22. mája v Thajsku prevrat a zvrhla legálne zvolenú vládu. Podľa vlastných údajov tak urobila s cieľom nastoliť v krajine po sedemmesačných nepokojoch poriadok. Štyri dni po prevrate thajský kráľ Pchúmipchón Adundét oficiálne vymenoval šéfa armády generála Prajuta Čana-oču za premiéra, konkrétne za predsedu Národnej rady pre mier a poriadok. Kríza, ktorá sa začala v novembri, si vyžiadala 28 obetí a stovky zranených. Thajsko sa zmieta v politickej nestabilite už viac ako sedem rokov.

Americká televízia Fox dala zelenú novým častiam obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). Informoval o tom portál Deadline. Pripravovaná séria bude pozostávať zo šiestich častí, v ktorých si úlohy agentov FBI Foxa Muldera a Dany Scullyovej zopakujú David Duchovny a Gillian Anderson. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. „Vnímam to ako 13-ročnú reklamnú prestávku,“ vyjadril sa Carter, podľa ktorého je práve teraz ideálny čas na uvedenie nových epizód.
O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe. Tvorcovia však už oznámili, že chcú začať nakrúcať v lete. Produkcie sa ujali spoločnosti 20th Century Fox TV a Ten Thirteen Prods. O obnovení seriálu rokovali približne rok, pričom Gary Newman z televízie Fox v januári uviedol, že riešili predovšetkým organizačné záležitosti. „Mali sme tú česť pracovať s Chrisom na všetkých deviatich sezónach Aktov X, ktoré boli pre nás jednou z najhodnotnejších tvorivých skúseností v našich kariérach. Bol to svetový fenomén, ktorý ovplyvnil popkultúru,“ vyjadrili sa Dana Walden a Gary Newman z Fox Television Group.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.

Generálny riaditeľ British Broadcasting Corporation (BBC) Tony Hall oznámil, že spoločnosť neobnoví kontrakt s moderátorom obľúbenej motoristickej relácie Top Gear Jeremym Clarksonom. Dôvodom je incident zo 4. marca, keď 54-ročný Clarkson napadol Oisina Tymona, jedného z producentov programu.
Clarkson vraj Tymona napadol, pretože mu nezabezpečil teplé jedlo po nakrúcaní v grófstve North Yorkshire. Producent však na moderátora nepodal oficiálnu sťažnosť, pričom vedenie spoločnosti o incidente informoval pravdepodobne samotný Clarkson. Toho následne 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu, ktorý spolu s ním moderovali James May a Richard Hammond. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie incidentu, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten potom výsledky odovzdal Tonymu Hallovi, ktorý rozhodol o Clarksonovej výpovedi. Zdôvodnil to tým, že Clarkson napadnutím Tymona porušil interné pravidlá BBC. Taktiež oznámil, že chcú pokračovať v nakrúcaní Top Gear. Zatiaľ však nie je známe, kto bude program moderovať, pretože Mayovi aj Hammondovi sa tento rok končia zmluvy.
Jeremy Clarkson je televízny moderátor a spisovateľ, ktorý sa preslávil práve vďaka programu Top Gear. V ňom pôsobil najprv v rokoch 1988 až 2000 a potom od roku 2002 v novom formáte. Uvádzal tiež prvú sezónu programu Robot Wars, viacero iných motoristických relácií a v rokoch 1998 až 2000 mal vlastnú talkšou s názvom Clarkson. Je autorom štrnástich kníh.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.