23. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Západné krajiny, predovšetkým členské štáty NATO, by sa mali zapojiť do informačnej konfrontácie s agresívnou ruskou propagandou. Podľa agentúry Ukrinform to v nedeľu povedal najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove.
"Ako skupina západných krajín alebo ako aliancia sa potrebujeme do tejto informačnej vojny zapojiť. Spôsob, ako zaútočiť na nepravdivé príbehy, je vytiahnuť nepravdivé príbehy na svetlo a odhaliť ich," uviedol Breedlove.
Americký generál zdôraznil, že informačnú vojnu zo strany Ruska treba vnímať ako súčasť agresie Moskvy voči Ukrajine.
Aj viacerí európski politici už upozornili, že Európska únia musí nájsť spôsob, ako čeliť dezinformáciám, ktoré sa šíria z Ruska. Podľa nich treba čeliť aj správam, ktoré ruské médiá šíria napríklad v Nemecku i v členských štátoch EÚ nachádzajúcich sa v tesnom susedstve s Ruskom, v ktorých žije početná ruská menšina. Najevidentnejšia je táto situácia v troch pobaltských krajinách.

Copyright © TASR 2015


Americká televízia Fox by mohla onedlho začať s produkciou nových častí obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). Informoval o tom portál TVWise, podľa ktorého by mala nová séria pozostávať z menej ako desiatich častí. Tvorcovia projektu sa tak vraj rozhodli preto, že predstavitelia hlavných postáv David Duchovny a Gillian Anderson majú aj množstvo iných pracovných povinností. Rokovania so sesterskou 20th Century Fox Television však ešte neukončili. To, či pokračovanie Aktov X naozaj dostane zelenú, by malo byť jasné už v najbližších týždňoch.
Päťdesiatštyriročný Duchovny pritom už v januári vyhlásil, že sa predstaví v pripravovanom pokračovaní Aktov X. Spravil tak len niekoľko dní po tom, ako predstavitelia 20th Century Fox Television potvrdili, že s tvorcom seriálu Chrisom Carterom, Duchovnym a Gillian Anderson rokujú o návrate Aktov X na televízne obrazovky. "Som viac než šťastný a nadšený, že sa Akty X vrátia a že budem znova spolupracovať s Gillian a Chrisom. Predpokladám, že sa tak stane už čoskoro. Uvidíme, v akej forme sa seriál vráti a koľko bude mať epizód. Určite nemôžem a ani by som nechcel nakrútiť celú sériu. Bude to skôr nejaký limitovaný formát. Sme už všetci starí a nemáme dostatok energie na celú sériu," uviedol herec.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh agentov FBI Foxa Muldera a Dany Scullyovej, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.