24. 3. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Licenčná rada sa dnes začala zaoberať ďalšími sťažnosťami na vysielanie súvisiace s februárovým referendom. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, rada dnes začala správne konanie v prípade sťažnosti na rímskokatolícku omšu vysielanú na RTVS, na televíznej Dvojke 28. decembra 2014. Rada preverí, či bol porušený zákonný zákaz znevažovať, či hanobiť na základe politického či iného zmýšľania. RVR dostala na odvysielanie omše 19 sťažností. V tomto prípade ide o medializovanú omšu košického arcibiskupa Bernarda Bobera, na ktorej odznel pastiersky list. Obsah omše považovali sťažovatelia "za homofóbny a diskriminačný, podnecujúci nenávisť a program označili za nevyvážený, keďže v ňom odzneli priame výzvy na účasť na referende a kladné zodpovedanie referendových otázok".
RVR sa na dnešnom zasadnutí zaoberala v súvislosti s referendom zo 7. februára iniciovaným Alianciou za rodinu aj podnetom na program 100 názorov vysielaný RTVS na Dvojke v premiére 17. januára. Podľa autora sťažnosti bol program ladený proti referendu, odznel v ňom názor sociálnej antropologičky na rôznorodosť rodín. Rada dnes podnet označila za neopodstatnený.
Prvou sťažnosťou súvisiacou s referendom sa RVR zaoberala 24. februára a sťažnosť uznala za neopodstatnenú. Konkrétne išlo o sťažnosť na Správy RTVS vysielané 13. decembra, na príspevok o výsledkoch rokovania Rady KDH, v ktorom údajne odznela priama výzva na účasť na referende. RVR spolu dostala k referendu deväť podnetov a zvyšnými sa bude zaoberať na najbližších rokovaniach. Podnety sa okrem RTVS - verejnoprávnej televízie aj rozhlasu týkajú i vysielania Fun rádia a televízií LUX, TA3 a Severka. Na prešetrenie sťažností má rada 90 dní od ich zaevidovania.

Spolu 8 000 eur nariadila zaplatiť Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí vysielateľovi MAC TV v rámci programovej služby JOJ. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Kancelárie rady Ľuboš Kukliš.
Pokutu 6 000 eur udelila rada vysielateľovi za porušenie paragrafov o ochrane maloletých a o povolených prerušeniach programu reklamou zákona o vysielaní a retransmisii 19. septembra 2014 tým, že sedemkrát odvysielal upútavku na program Útek zo Sibíri a dvakrát upútavku na program Výkupné, pričom ich neoznačil totožným grafickým symbolom ako samotný program. Program Bournovo ultimátum zase prerušil zaradením reklamy nad rámec povoleného počtu prerušení. Pokutu 2 000 eur dostal vysielateľ za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Veľké noviny zo dňa 19. septembra 2014 a záznam vysielania programovej služby JOJ zo dňa 19. septembra 2014 v čase od 19:55 do 23:59 a dňa 20. septembra 2014 v čase od 00:00 do 00:05.
Rada zároveň vysielateľa upozornila na porušenie zákona v rámci programovej služby JOJ PLUS dňa 10. septembra 2014 odvysielaním komunikátu Eurominúty. Ten podľa RVR neobsahoval jednoznačné a úplné inštruovanie o spôsobe riešenia troch zo zadaných úloh.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.