2. 6. 2015

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Najpozoruhodnejšie snímky, ktoré za posledný rok vytvorili domáci filmári predstaví Art Film Fest vo filmovej sekcii Slovenská sezóna. Festivaloví diváci sa môžu tešiť na western, rodinný i poviedkový film, rozprávku, animák pre dospelých, a tiež cestovateľský a sociálny dokument.

Lokalfilmis - prvý domáci dlhometrážny animovaný film od čias Krvavej pani Viktora Kubala (1980) uvedie Art Film Fest len pár dní po jeho distribučnej premiére. A fanúšikovia Lokal TV si určite prídu na svoje. Režisér Jakub Kroner prenesie na plátno populárne postavičky ako Rytmaus, Peťkova pani učiteľka, Moloch, Pišta, Evelyn, ale na scénu tentoraz vstúpia aj americký a ruský prezident. A o slovenskú prezidentskú stoličku sa bude uchádzať Rytmaus, ktorý verí, že je mesiáš. Vo filme zaznejú aj nové skladby, o ktoré sa postaral Marian Čekovský s cigánskym orchestrom.

A hoci je Lokalfilmis animovaný, rozhodne nie je vhodný pre deti. Art Fim Fest však myslí aj na najmenších divákov a premietne novú česko-slovenskú rodinnú rozprávku Sedem zhavranelých bratov režisérky Alice Nellis. Príbeh dievčaťa, ktoré sa podujme zachrániť svojich bratov a zbaviť ich prekliatia, ktoré na nich uvrhla matka, je príbehom o odvahe a skutočnej láske. Titulnú pieseň naspievala nekorunovaná kráľovná slovenskej populárnej hudby Marika Gombitová.

Na svet detských hrdinov zaostruje aj divácky úspešný Rukojemník režiséra Juraja Nvotu podľa predlohy Petra Pišťanka. Rodinný film na pomedzí drámy a komédie sa vracia do 60. rokov minulého storočia. Sleduje malého chlapca, ktorého vychovávajú starí rodičia, pretože jeho otec a matka emigrovali na Západ. Ťažko pochopiteľná realita vzťahov a postojov dospelých, kamarátstvo, prvé objavy lásky, súboje znepriatelených bánd sú konfrontované s realitou „veľkáčskeho“ sveta. V hlavných úlohách excelujú Milan Lasica, Libuše Šafránková a v detskej postave Richard Labuda. Na Art Film Feste osobne film uvedú jeho tvorcovia a hereckí protagonisti, ktorí zároveň aj slávnostne pokrstia nové DVD k filmu.

K festivalovým divákom sa dostane aj hraný debut Jara Vojteka Deti, ktorý v apríli ovládol Medzinárodný filmový festival v Pekingu. Získal ocenenia za najlepší scenár (Marek Leščák), najlepšiu kameru (Tomáš Stanek) a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Éva Bandor) od poroty vedenej Lucom Bessonom. Poviedky Syn, Maratón, Kanárik a Otec rozprávajú štyri príbehy, ktoré predstavujú rôzne podoby vzťahov medzi rodičmi a deťmi. Či už ide otca, vyrovnávajúceho sa s autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorý nezvláda odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom či zradenú ženu, starajúcu sa o zomierajúceho otca. Na festival zavítajú aj tvorcovia a hereckí protagonisti, ktorí osobne uvedú film a po projekcii slávnostne pokrstia nové DVD k filmu.

Z najnovšej tvorby Jara Vojteka si diváci budú môcť pozrieť aj jeho dokumentárny film Tak ďaleko, tak blízko, ktorý odhaľuje každodennú náročnosť života rodín s autistickými
deťmi. Dokument vznikal sedem rokov a nie je postavený na výpovediach a dialógoch, ale na konkrétnych, bezprostredných situáciách, v ktorých sa autor zamýšľa nad otázkami rodičovskej a partnerskej lásky ľudí s autizmom.

Z čerstvej slovenskej dokumentárnej tvorby nebude chýbať ani nové dielo filmového dobrodruha Pavla Barabáša Suri, v ktorom cestovateľ putuje po neznámej africkej rieke k unikátnemu prírodnému kmeňu. Slovenským divákom Barabáš približuje putovanie územím kmeňa Suri, ktorý sa rozhodol bojovať za zachovanie svojich jedinečných tradícií a pôvodného spôsobu života.

Vo výbere Slovenskej sezóny nebude chýbať ani koprodukčný maďarsko-slovenský film Mirage v hlavnej úlohe s americkým hercom Isaachom de Bankolé pod režisérskou taktovkou uznávaného Szabolcsa Hajdu. Príbeh afrického futbalistu, ktorý na úteku pred spravodlivosťou nachádza úkryt na otrockej farme, je moderným westernom, rozprávajúcim o rasizme, rovnoprávnosti, moci a slobode.