3. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Z hľadiska suverenity nie je možné, aby väčšina médií v Maďarsku bola v zahraničných rukách, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Napi Gazdaság.
"K tomu, aby sa Maďarsko mohlo cítiť suverénne, musí mať silný vplyv v bankovom sektore, kde sme na tom už dobre, ale aj v médiách, kde takisto nie je možné aby väčšina z nich bola v zahraničných rukách," zdôraznil Orbán. Dodal, že v oblasti médií by mohla byť situácia lepšia.
Za dôležité oblasti z pohľadu suverenity štátu označil premiér ešte sektory energetiky a obchodu. "Energetika bude čoskoro v poriadku, v prípade obchodu je však cieľ ešte ďaleko," konštatoval Orbán.

Tureckí umelci a intelektuáli vrátane nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Orhana Pamuka dnes verejne podporili šéfredaktora tureckého denníka, ktorého chce prezident Recep Tayyip Erdogan zažalovať za reportáž potvrdzujúcu dohady, že Turecko zasiela zbrane sýrskym povstalcom.
Spisovateľ Pamuk v článku zverejnenom v denníku Cumhuriyet upozornil, že sloboda tlače je "zásadnou súčasťou" demokracie.
Can Dündar, šéfredaktor denníka Cumhuriyet, vo svojom tweete napísal, že Erdogan sa mu za jeho článok vyhráža dvoma doživotnými trestami a 42 rokmi väzenia.
Denník totiž minulý týždeň uverejnil spravodajský materiál a fotoreportáž a na webe aj videozáznam, ktorý zachytáva policajtov v okamihu, keď objavili zbrane a muníciu pripravené na odvoz do Sýrie nákladnými autami patriacimi tureckej tajnej službe (MIT). Náklad bol určený pre extrémistické skupiny v Sýrii a podľa dokladov ho tvorili lieky. Podľa Cumhuriyetu k udalosti došlo 19. januára 2014.
Toto odhalenie je pre tureckú vládu veľmi nepríjemné, o čom svedčí aj Erdoganova nahnevaná reakcia, keď sa Dündarovi vyhrážal, že za to "draho zaplatí" a prirovnal zverejnenie materiálu k špionáži.
Dündar na tieto vyhrážky reagoval prostredníctvom siete Twitter, keď napísal: "Osoba, ktorá spáchala tento zločin, za to draho zaplatí" a pripojil link na článok svojho denníka venovaný Erdoganovým vyhrážkam.
Erdogan tvrdí, že celá kauza je vymyslená. Podľa neho kamióny patrili mimovládnej organizácii a prevážali humanitárnu pomoc pre obete občianskej vojny v Sýrii. Tvrdí tiež, že ide o ďalší škandál zosnovaný jeho odporcom, v exile žijúcim duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého cieľom je zosadiť vládu Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).
Všetkých 34 príslušníkov polície a žandarmérie, ktorí sprevádzali konvoj, ako aj štvorica prokurátorov, ktorá nariadila jeho zadržanie, teraz čelí súdnemu vyšetrovaniu. Sú obvinení z vojenskej špionáže a z pokusu o zosadenie vlády.
Incident prešetrovala aj agentúra Reuters, ktorá získala výpovede od príslušníkov žandarmérie a policajných dôstojníkov. Tí potvrdili, že objavili časti rakiet, muníciu a polotovary mínometných granátov, tvoriace náklad auta sprevádzaného agentmi MIT na ceste do tých častí Sýrie, ktoré boli vtedy pod kontrolou islamistov zo skupiny Ahrár aš-Šám.
Agentúra Reuters citovala zistenia prokurátora Özcana Šišmana, ktorý v novembri 2013 nariadil obhliadku prvého podozrivého kamióna. Podľa neho sú do dodávok zbraní pre povstalcov v Sýrii zapletení aj štátni úradníci. Prokurátor je tiež medzi zadržanými.
Turecko je už dlhý čas obviňované, že umožňuje dodávky zbraní pre extrémistické skupiny v Sýrii vrátane islamistických frakcií, bojujúcich proti vláde Bašára Asada. Nebráni ani tomu, aby cez jeho územie do Sýrie prúdili ozbrojenci, ktorí sa v Sýrii neskôr pridávajú k protivládnym povstalcom.

Copyright © TASR 2015

Kráľovská španielska tenisová federácia (RFET) sa "dôrazne a oficiálne" ohradila proti obálke satirického týždenníka Charlie Hebdo. Magazín, ktorého redakcia bola v januári terčom ozbrojeného útoku, vyrukoval s karikatúrou evokujúcou kauzu z februára 2012: počas parížskeho antukového grandslamového Roland Garros zobrazil tenistu so štyrmi injekciami zabodnutými v končatinách. Web Tennis World uviedol, že tvorcovia tým veľmi pravdepodobne vystavili otáznik nad "čistotu" Španiela Rafaela Nadala. RFET to zjavne pochopila rovnako.
"Je to príklad tvrdého útoku na povesť odvetvia, ktoré zosobňuje excelentnosť športu. Rafael Nadal má našu plnú a bezpodmienečnú podporu rovnako ako vždy všetci španielski hráči. Preukázali sme to už v minulosti v ´prípade Canal Plus France´, lebo zastávame názor, že konanie takéhoto typu je neprípustné."
Pred viac ako troma rokmi program Les Guignols (Gumáci) spomenutej televíznej stanice Canal Plus France priniesol spot, v ktorom figúrka Nadala s patrične nafúknutými svalmi na rukách a s čelenkou na hlave príde autom na čerpaciu stanicu, vypije fľašu minerálky a potom sa vymočí do palivovej nádrže. Na záver sa objaví nápis útočiaci na čestnosť španielskych športových úspechov "Španielski športovci. Nevíťazia náhodou" a okolo neho logá desiatich španielskych športových organizácií vrátane tenisovej.
Spot odvysielali krátko po tom, ako španielsky cyklista Alberto Contador dostal trest za porušenie antidopingových pravidiel. Nadal je 9-násobným víťazom Roland Garros a v minulosti sa často objavili pochybnosti, či jeho povestná výdrž na kurte je prirodzená.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.