3. 6. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Do rozhlasového vysielania RTVS pribudnú v rámci národnostných programov aj relácie v srbskom, bulharskom a chorvátskom jazyku. So zaradením týchto magazínov sa ráta v jesennej programovej štruktúre Rádia Patria.
"Koncepcia relácií sa práve pripravuje," potvrdil PR manažér RTVS Juraj Kadáš. Rozšírenie národnostného vysielania RTVS v tomto roku avizovala už Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2014, ktorú pred týždňom (27.5.) schválila vláda.
V rámci rozhlasového národnostného vysielania ponúka RTVS v súčasnosti týždenne 84 hodín maďarského vysielania, ktoré je plnoformátovým programom Radia Patria. Redakcia národnostno-etnického vysielania v Košiciach vysiela 16 hodín týždenne relácie v rusínskom, ukrajinskom, rómskom, českom, poľskom a nemeckom jazyku.
V rámci televízneho programu ostáva ponuka národnostného vysielania nezmenená od roku 2012. Denne sa vysielajú sedemminútové správy v maďarčine – Hírek, týždenne približne 26-minútové magazíny v maďarskom a rómskom jazyku. V rovnakej minutáži sa každý druhý týždeň pripravuje ukrajinský a rusínsky televízny magazín a každý týždeň sa vysiela aj magazín v jednom z jazykov menej početných národnostných menšín. V sobotu vysiela programová služba Dvojka desaťminútové správy vo viacerých národnostných jazykoch, každý týždeň sú to minimálne tri jazyky vo vysielaní.

Copyright © TASR 2015