2. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzska tlačová agentúra AFP sa chystá podpísať so štátom novú dohodu o cieľoch a prostriedkoch, ktorá potvrdzuje ročný rast finančnej podpory medzi rokmi 2014-2018 vo výške 1,4 percentuálneho bodu. Informovala o tom v tlačovej správe agentúra AFP.
Dohoda je zavŕšením niekoľko mesiacov trvajúceho procesu transformácie agentúry s dôrazom na: rozvojový plán definujúci strategické priority; pozitívne vyriešenie sťažnosti podanej v Bruseli na Francúzsko za štátnu pomoc agentúre s odvolaním sa na európske právo, ktoré agentúre umožňuje plniť úlohy všeobecného záujmu, ktoré na ňu boli delegované štátom; vytvorenie technologickej dcérskej spoločnosti zodpovednej za prostriedky a inováciu na zabezpečenie financovania budúcich investícií; novelizáciu štatútu AFP v zmysle zákona zo 17. apríla, ktorým sa posilňujú riadiace orgány agentúry; pokračujúci sociálny dialóg, ktorého cieľom je dosiahnutie všeobecnej dohody o spoločnosti.
Novú dohodu so štátom charakterizuje päť základných bodov, uvádza sa v tlačovej správe AFP:
- Zabezpečenie vzťahov medzi AFP a štátom s ohľadom na európsku legislatívu o hospodárskej súťaži;
- Inkorporovanie úloh spojených s verejným záujmom delegovaných na AFP;
- Implementácia rozvojového plánu agentúry a s ním súvisiacich strategických priorít (živé obrazové spravodajstvo, interaktívna infografika, inovačné športové aplikácie, globálne vyhľadávanie, kvalita poskytovaných služieb v prospech klienta);
- Potvrdenie štátnej finančnej podpory medzi rokmi 2014-2018 s ročným rastom vo výške 1,4 percentuálneho bodu;
- Záväzky agentúry AFP v oblasti manažmentu pri sústavnom úsilí o adaptáciu a modernizáciu svojej štruktúry vedenia.
Agentúra AFP dosiahla v roku 2014 prevádzkový zisk vo výške 16 miliónov eur, čo oproti roku 2013 predstavuje nárast o 43 percent. Obrat agentúry dosiahol v minulom roku výšku 290,7 milióna eur, čo je o 3,5 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.
Pod kontrolou sa podarilo udržať aj nárast prevádzkových nákladov (+1,5 percentuálneho bodu), ktoré dosiahli celkovú výšku 269,8 milióna eur. Predaj obrazového spravodajstva stúpol oproti minulému roku o 28,7 percentuálneho bodu, predaj produktov športového servisu o 7 percent a zahraničné tržby o 4,1 percentuálneho bodu.
"Vzhľadom na uvedené ukazovatele by mal byť konečný výsledok hospodárenia pozitívny, ale vzhľadom na neočakávané a ojedinelé udalosti na konci finančného roka, ktoré sa na týchto výnimočných finančných výsledkoch prejavili, hospodárila agentúra s výsledkom vo výške -2,2 milióna eur," uvádza sa v tlačovej správe agentúry.

Copyright © TASR 2015