22. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Tohtoročné udeľovanie MTV Video Music Awards, ktoré sa bude konať 30. augusta v Los Angeles, bude moderovať americká speváčka Miley Cyrus. Dvadsaťdvaročná interpretka to oznámila prostredníctvom služby Instagram, kde zverejnila fotografiu, na ktorej má na sebe zelenú masku mimozemšťana. „MTV mi tento rok nedovolilo vystupovať, tak budem tohtoročné VMAs moderovať,“ stojí na tabuliach, ktoré má speváčka prevesené cez telo. Cyrus tým zrejme odkazovala na rok 2013, keď na odovzdávaní MTV VMA predviedla provokatívne vystúpenie so spevákom Robinom Thickeom.
Odovzdávanie MTV Video Music Awards naposledy v roku 2012 moderoval americký herec Kevin Hart. Počas ostatných dvoch rokov sa však ceremoniál zaobišiel bez moderátora či moderátorky. Nominácie na tohtoročné MTV VMA vyhlásia počas dnešného dňa.
Miley Cyrus, vlastným menom Destiny Hope Cyrus, sa preslávila účinkovaním v seriáli Hannah Montana (2006 - 2011) o dievčati Miley Stewart, ktoré vedie tajný život speváckej hviezdy. Okrem toho sa objavila v snímkach Hannah Montana - Film (2009), Sex v meste 2 (2010), Posledná pieseň (2010) či LOL (2012) a prepožičala tiež hlas jednej z postáv v animovanom filme Blesk (2008). Na konte má zatiaľ štyri štúdiové albumy - Meet Miley Cyrus (2007), Breakout (2008), Can't Be Tamed (2010) a Bangerz (2013), vďaka ktorému získala nomináciu na cenu Grammy.





Televízia NBC pripravuje reboot obľúbeného dobrodružného seriálu Xena (1995 - 2001). Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, predstavitelia televízie v súčasnosti hľadajú scenáristu, ktorý by dal príbehom o mocnej princeznej - bojovníčke novú podobu. Pripravovaný titul má totiž priniesť nový typ hrdinky, ktorá by mala charizmu a šarm pôvodnej predstaviteľky Xeny Lucy Lawless a bystrosť Katniss Everdeen z adaptácie dobrodružnej trilógie Hry o život.
Na projekte sa podieľajú aj pôvodní výkonní producenti Rob Tapert a Sam Raimi. Podľa nemenovaných zdrojov by tvorcovia uvítali spoluprácu aj so spomínanou Lucy Lawless. Novozélandská herečka sa pritom nedávno vyjadrila, že by reboot uvítala bez ohľadu na to, či by si v ňom zahrala. Nový seriál sa má na televízne obrazovky dostať budúci rok.
Seriál Xena vznikol ako spinoff série Herkules (1995-1999), v ktorom sa bojovníčka Xena objavila po prvý raz. Spolutvorcom Xeny bol spomínaný Rob Tapert, ktorý je od roku 1998 manželom Lawless. V seriáli si zahrala aj Renée O'Connor, ktorá stvárnila Xeninu spoločníčku v dobrodružstve Gabriellu. Seriál dva razy nominovali na Primetime Emmy za pôvodnú skladbu. Na túto cenu ho päťkrát nominovali aj za pôvodnú hudbu, pričom v roku 2000 sa skladateľovi Josephovi LoDucovi nomináciu podarilo premeniť na víťazstvo.





Mjanmarský súd včera uznal za vinných dvoch novinárov za porušenie mediálneho zákona, ktorého sa dopustili urážkou prezidenta. Zároveň im udelil pokutu vo výške jedného milióna kyatov (744,5 eura), informovala o tom agentúra AP.
Pokutu súd udelil šéfredaktorovi denníka a jeho zástupcovi. Deväť ďalších členov redakcie týždenníka Myanmar Herald súd obvinení zbavil.
Celý prípad vznikol po tom, ako týždenník minulý rok v novembri uverejnil rozhovor s politickým analytikom, ktorý v ňom označil úradujúceho prezidenta Theina Seina za blázna, v dôsledku čoho sa ho mjanmarské ministerstvo informácií rozhodlo žalovať.
Prípad bol vnímaný ako jeden z tých, ktorými sa vláda snaží zastrašiť médiá pred parlamentnými voľbami. Tie sa uskutočnia v novembri tohto roka.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

K zmrazeniu účtov verejnoprávnej televízie TVR včera prikročil rumunský finančný úrad. Dôvodom sú nahromadené dlhy štátu a nerešpektovanie splátkového kalendára dohodnutého v roku 2012, informovala agentúra APA.
Podľa rumunskej agentúry Mediafax, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje v TVR, môže dnešné opatrenie viesť k zablokovaniu aktivít tohto elektronického média.
TVR uzavrela finančný rok 2014 so stratou viac ako 81 miliónov lei (18,35 milióna eur). Celkové dlhy televízie dosahujú 700 miliónov lei, z ktorých je 440 miliónov dlhom štátu.
Príjmy z reklamy sú zákonom limitované, navyše v Rumunsku platia koncesionári najnižšie poplatky v rámci Európskej únie - v prepočte 11 eur ročne na domácnosť.

Holandsko a Poľsko plánujú spustiť ruskojazyčnú tlačovú agentúru, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie holandského ministra zahraničných vecí Berta Koendersa.
"Bude to príležitosť poskytovať objektívne informácie pre ruské médiá," konštatoval Koenders.
"Okrem tlačovej agentúry plánujeme na rovnaký účel spustiť aj televízny kanál," uviedol poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna.
Podľa televízie TVN24 Schetyna povedal, že projekt televízie sa vnímajú ako holandsko-poľskú iniciatívu, ale chcú, aby sa k nemu pripojili aj ďalšie krajiny. Cieľom je dosiahnuť, aby sa slobodné informácie dostali do Ruska a do ruskojazyčných oblastí vo východnej Európe.
Podľa Schetynu by takáto televízia mohla vyrábať aj materiály, ktoré by využívali už existujúce televízie, prípadne internetové ruskojazyčné servery. Projekt by sa mohol začať na budúci rok. Konferencia o financovaní projektu by sa mala uskutočniť 10. septembra vo Varšave.


Troch španielskych nezávislých novinárov, ktorí zmizli v Sýrii, pravdepodobne uniesli, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske médiá.
Traja muži - Antonio Pampliega, José Manuel López a Ángel Sastre - pracovali na investigatívnej reportáži v sýrskom meste Aleppo, kde sa únosy novinárov vyskytli už aj v minulosti.
Podľa predsedníčky združenia španielskych novinárov FAPE Elsy Gonzálesovej všetci traja Španieli prekročili 10. júla turecko-sýrske hranice a od 12. júla sa nikomu neozvali.
"Nevieme (či boli spolu), keď v Aleppe pracovali na svojej investigatívnej reportáži, vieme len to, že pred necelým rokom uniesli v tej istej oblasti iných troch španielskych novinárov," povedala pre španielsku televíziu Gonzálesová. "V tejto oblasti prebiehajú prudké boje, takže je dôvod na obavy," dodala podľa agentúry DPA predsedníčka FAPE.
Španielske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o prípade vie a "pracuje na ňom".
Aleppo, pred vypuknutím občianskej vojny komerčná metropola Sýrie, je v súčasnosti bojovou zónou. Mesto čiastočne kontroluje sýrska armáda a čiastočne povstalecké sily. Bojuje sa tam od júla 2012.

Copyright © TASR 2015