22. 7. 2015

Zomrel Theodore Bikel

Zomrel Theodore Bikel




Rakúsko-americký herec a spevák Theodore Bikel zomrel v utorok vo veku 91 rokov v nemocničnom zariadení Ronald Reagan UCLA Medical Centre v Los Angeles. Oznámil to v noci nadnes Bikelov agent, podľa ktorého tento svetoznámy hudobník a skladateľ zosnul prirodzeným spôsobom.
Bikel sa narodil vo Viedni a bol držiteľom nominácií na Oscara a Tony Award. Bol známy svojou vášňou pre folkovú hudbu a politickú angažovanosť, napísala v tejto súvislosti agentúra AP.
Bikel sa preslávil hereckým talentom, v rámci ktorého dokázal stvárniť širokú škálu rozmanitých charakterov od škótskeho policajta, cez kapitána ruskej ponorky, židovského utečenca, holandského námorného kapitána až po bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera. Svoje piesne spieval v 21 jazykoch.
Vystupoval tiež ako hosťujúca hviezda v množstvách televíznych show a seriáloch, nahrával audioknihy, spolupracoval na operných inscenáciách a vydal vyše 20 súčasných a folkových hudobných albumov.
V roku 1958 Bikel získal nomináciu na Oscara v kategórii najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie šerifa Maxa Mullera v dráme Útek v reťaziach o dvojici väzňov na úteku. V nasledujúcom roku zažiaril v postave kapitána Georga von Trappa v brodwayskej muzikálovej produkcii The Sound of Music, za ktorú získal nomináciu na cenu Tony Award.



Copyright © TASR 2015