22. 7. 2015

Zomrel E. L. Doctorow

Zomrel E. L. Doctorow




Vo veku 84 rokov podľahol v utorok v newyorskej nemocnici následkom rakoviny pľúc americký spisovateľ E.L. Doctorow. Informoval o tom v noci nadnes americký denník New York Times s odvolaním sa na spisovateľovho syna Richarda.
Oceňovaný autor kultových románov Ragtime a Billy Bathgate, zasadených do obdobia americkej histórie, ktoré neskôr dostali aj filmové spracovanie, je považovaný za významného súčasného spisovateľa. Špecializoval sa na žáner historickej fikcie s prvkami sociálnej kritiky.
"E.L. Doctorow bol jedným z najväčších amerických románopiscov. Jeho knihy ma mnoho naučili a bude nám chýbať," napísal na sociálnej sieti Twitter prezident USA Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.
E.L. Doctorow sa narodil v roku 1931 v New Yorku, žil v tamojšej štvrti Manhattan a v Sag Harbore na Long Islande, bol ženatý a mal tri deti, uviedla agentúra DPA.
Počas svojej dlhej publikačnej kariéry získal okrem iných prestížnych cien výročné americké literárne ocenenie National Book Award, cenu amerických literárnych kritikov National Book Critics Circle Awards a dve PEN/Faulknerove ceny. Knihy E.L. Doctorowa vychádzajú vo vydavateľstve Random House.



Copyright © TASR 2015