23. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americký web The Onion, ktorý uverejňuje satirické spravodajstvo, zverejnil minulý týždeň správu, podľa ktorej sa Spojené štáty snažia kvôli jadrovej dohode s Iránom upokojiť Izrael - zásielkou balistických rakiet.
Britský denník The Independent dnes informoval, že táto satirická správa sa medzičasom stala realitou. Na podobnosť udalostí so satirickým článkom upozornil aj izraelský denník Haarec.
Americký prezident Barack Obama totiž ponúkol izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "okamžité rozhovory o zdokonalení útočných a obranných schopností izraelských obranných síl," napísal Haarec: jediný rozdiel medzi satirickým článkom a realitou je ten, že Netanjahu spočiatku na ponuku nereagoval a neskôr ju odmietol.
The Onion vo svojom satirickom článku citoval fiktívneho hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého je "Bibi (Benjamin Netanjahu) vždy trochu mrzutý, keď nás vidí rozprávať sa s Iránom, ale niekoľko desiatok pozemných rakiet krátkeho doletu ho spravidla rozveselí".





V pripravovanej novej sérii mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002) sa predstavia aj dvaja ďalší agenti, ktorých stvárnia Robbie Amell a Lauren Ambrose. Ich postavy sa budú volať agent Miller a agentka Einsteinová, pričom obaja sa objavia iba v jednej z plánovaných šiestich epizód. Bližšie informácie o ich postavách zatiaľ tvorcovia neposkytli.
V hlavných úlohách sa znova ukážu Gillian Anderson a David Duchovny, ktorí si zopakujú úlohy agentov FBI Dany Scullyovej a Foxa Muldera. Okrem nich sa do seriálu vrátia aj Mitch Pileggi (Walter Skinner) či William B. Davis (Muž s cigaretou). Ďalšími členmi hereckého obsadenia sú Joel McHale, Tad O'Malley, Annet Mahendru, Kumail Nanjiani a Rhys Darby. Seriál sa na obrazovky televízie Fox dostane v nedeľu 24. januára, pričom druhú epizódu uvedú hneď na ďalší deň. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Turecko včera po niekoľkých hodinách obnovilo prístup na sociálnu sieť Twitter. Dočasné zablokovanie služby malo zabrániť zverejňovaniu a šíreniu fotografií a videozáznamov z pondelkového bombového útoku v meste Suruč ležiaceho pri hranici so Sýriou, pri ktorom prišlo o život najmenej 32 ľudí.
O dočasnom zákaze prístupu na Twitter rozhodol príslušný turecký súd v Suruči. Opatrenie bolo zrušené po tom, ako spoločnosť v súlade so súdnym nariadením odstránila požadovaný nevhodný obsah vrátane fotografií a nenávistných prejavov. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z tureckej vlády.
Podľa niektorých tureckých médií bolo zablokovanie Twitteru motivované aj snahou zabrániť aj využívaniu tejto sociálnej siete na zvolávanie protestných akcií proti vláde, ktorá je terčom kritiky za to, že nedokázala útoku v Suruči zabrániť.
Turecko sa z času na čas uchyľuje k zablokovaniu niektorých webových stránok. Napríklad začiatkom tohto roka - počas rukojemníckej drámy v budove súdu v Istanbule - bol zablokovaný prístup na Twitter aj k službe YouTube. Obmedzovanie prístupu na internet v Turecku bolo v minulosti terčom kritiky západných vlád a ľudskoprávnych organizácií.
Nemenované vládne zdroje v Turecku vyslovili predpoklad, že útok v meste Suruč mohol byť odvetou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) za zákrok tureckých bezpečnostných zložiek proti stúpencom IS v Turecku.


Copyright © TASR 2015